USR pune frână încercării PSD-ALDE de ”albire” a doctoratelor plagiate și a desființării, de facto, a cercetării oneste în universitățile din România

USR pune frână încercării PSD-ALDE de ”albire” a doctoratelor plagiate și a desființării, de facto, a cercetării oneste în universitățile din România

Uniunea Salvați România se opune inițiativelor legislative propuse de coaliția toxică PSD-ALDE care duc la ”albirea” doctoratelor obținute prin fraudă intelectuală precum și a celei privind așa-zisa restructurare a  UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării). În urma intervenției din plen a Senatorului USR Vlad Alexandrescu, senatorii au votat luni retrimiterea la Comisia de Învățământ, pentru două săptămâni, a celor două inițiative legislative ale PSD.

Scoase de la sertar după ani de zile, cele două inițiative au fost incluse pe ordinea de zi, de luni, a Senatului. Duetul Liviu Pop-Ecaterina Andronescu, doi miniștri care au distrus învățământul și cercetarea românească, au trecut prin Comisia de învățământ a Senatului Legea 207/2016, care desființează retragerea titlului de doctor în cazul constatării de către CNATDCU a plagiatului tezei de doctorat. Astfel, niciunei persoane care a comis un furt intelectual nu i se poate retrage titlul obținut prin fraudă decât în urma unei sentințe judecătorești rămase definitive.

”PSD-ALDE vor să mai facă încă un pas spre demolarea a tot ce poate însemna reper de moralitate și onestitate profesională în România. Partidul-infractor cauționează furtul intelectual, în aceeași măsură în care se îngrijește de soarta celor care au devalizat banul public. Acest lucru era de așteptat și mă voi opune, căci am toate argumentele juridice și politice să o fac”, transmite senatorul USR Vlad Alexandrescu, profesor universitar la Universitatea din București.

De asemenea, senatorii USR se opun și adoptării Legii 509/2010, care a avut un raport al Comisiei din 2015, o lege de respingere a OUG 74/2010, emisă de Guvernul Boc, și care a modificat radical funcționarea UEFISCDI, agenția de cercetare prin care se desfășoară toate granturile de cercetare din învățământul superior finanțate de Ministerul Cercetării și Inovării.

”Adoptarea acestei legi ar desființa, practic, UEFISCDI în forma ei actuală, ceea ce va duce la perturbarea sau chiar blocarea sistemului de cercetare și inovare din România și la finanțarea cercetării românești la forma din 1999. Mizele lichidării actualului sistem de management și revenirea la un Centru Național de Management al Programelor sunt, evident, banii care se vor duce cu dedicație pentru proiecte de cercetare fantomă sau pentru sinecuri politice pentru institute de cercetare gen Institutul Levantului” mai spune Vlad Alexandrescu.