USR: OUG 114 retrogradează economia României. Cerem abrogarea integrală a ordonanței

Președintele USR Dan Barna i-a transmis premierului Viorica Dăncilă, prezentă în Parlament la “Ora prim ministrului”, să abroge integral OUG114 pentru a opri efectele nefaste asupra economiei.

Președintele Dan Barna a subliniat de la tribuna Parlamentului că această ordonanță a împins economia românească spre o stare de criză și că guvernul încearcă, de fapt, să găsească o cale prin care să facă rost de bani pentru salarii și pensii prin taxarea companiilor din sectorul energetic, domeniul bancar sau al telecomunicațiilor. Mai mult, unul dintre efectele ordonanței va fi resimțit curând de toți românii prin scumpirea facturii la energie cu 2.5% de la 1 martie, din cauza introducerii taxei pe cifra de afaceri de 2% percepută companiilor din energie.

“De ce au dat Liviu Dragnea, Darius Vâlcov și Orlando Teodorovici această ordonanță? Simplu. Pentru că este an electoral și au rămas fără bani. Asta este realitatea. Asta ar trebui să le spuneți oamenilor, doamna prim-ministru. Să le spuneți adevărul. Că ați rămas fără bani de pensii și salarii. Că nu veți reuși nici anul acesta să terminați vreun tronson de autostradă. Că nu aveți bani de spitale. Că le veți lua oamenilor banii din pilonul 2 de pensii. Că veți crește taxele și impozitele ca să finanțați deficitul bugetar”, a declarat președintele USR Dan Barna.

Redăm integral discursul președintelui USR Dan Barna:

Doamnelor și domnilor,
Doamnă prim-ministru Dăncilă,

De fiecare dată când luați câte o decizie în Guvern, mă gândesc că nu se poate mai rău de atât. Și de fiecare dată, dumneavoastră insistați să ne arătați că de fapt se poate mult mai rău.

Cu Ordonanța 114 ați reușit să vă depășiți chiar și pe dumneavoastră, stimată doamnă. Agențiile de rating retrogradează România din cauza OUG 114. Ați încercat să ne mințiți că retrogradarea se întâmplă din cauza întârzierii bugetului, dar e fals.

Este foarte greu să reușești să înghesui într-un singur act normativ un set de măsuri care să arunce în aer economia și să pericliteze atât de grav și atât de multe sectoare strategice: sectorul energetic, domeniul bancar, telecomunicațiile.

Răul cel mai mare pe care îl face OUG 114 este desființarea pilonului 2 de pensii, punând în pericol dreptul la o pensie decentă pentru 7 milioane de români. Acționarii pilonului 2 – companii care au investit în România – nu și-au recuperat investițiile, iar dumneavoastră vreți să le mai cereți încă 800 milioane de euro?

Dumneavoastră ați reușit să le detonați pe toate, în același timp, cu o singură ordonanță de urgență.

V-ați autodepășit, doamna Dăncilă.

Și v-aș spune felicitări, dacă nu aș ști, la fel cum știu toți colegii senatori și deputați și toți românii care vor trebui să plătească dobânzi mai mari la bancă, că nu dumneavoastră sunteți autoarea acestei inginerii fiscale.

Nu. Dumneavoastră ați citit de pe o foaie și ați semnat. Ceea ce faceți de obicei.

Autorii acestei ordonanțe a sărăciei sunt cei doi infractori condamnați penal care conduc de fapt guvernul României, domnii Liviu Dragnea și Darius Vâlcov.

Asta este realitatea.
Asta ar trebui să le spuneți oamenilor, doamna prim-ministru.

Să le spuneți adevărul. Că ați rămas fără bani de pensii și salarii. Că nu veți reuși nici anul acesta să terminați vreun tronson de autostradă. Că nu aveți bani de spitale. Că le veți lua oamenilor banii din pilonul 2 de pensii. Că veți crește taxele și impozitele ca să finanțați deficitul bugetar.

Ar trebui să le spuneți adevărul doamna Dăncilă, să nu mai citiți de pe foaie tot ce vă scrie domnul Vâlcov. Să nu mai semnați ca primarul tot ce vă cere domnul Dragnea.

Investitori, analiști, antreprenori, reprezentanți ai asociațiilor profesionale, foarte mulți oameni vă spun că această ordonanță este o greșeală, că ea va face foarte mult rău economiei și că efectele le vor plăti tot oamenii din stradă.
Arătați, acum când încă mai este timp, că aveți o brumă de coloană vertebrală. O minimă decență. Nu distrugeți economia țării de dragul unor infractori care încearcă să-și scape pielea.

Spuneți adevărul, doamna prim-ministru și abrogați Ordonanța 114.

Vă mulțumesc!