USR a votat împotriva înființării de noi companii de stat pe care să le căpușeze politicienii

USR a votat împotriva înființării de noi companii de stat pe care să le căpușeze politicienii

Prin votul PSD, PNL, AUR, UDMR și al minorităților naționale, Parlamentul a aprobat astăzi OUG 5/2023 prin care Guvernul PSD-PNL primește undă verde să înființeze câte companii de stat vrea. USR a votat împotrivă, pentru că nu putem accepta ca PSD și PNL să înființeze pe bandă rulantă, după modelul Firea văzut la București, tot felul de companii de stat, care să servească doar pentru a umple buzunarele politice care trebuie. România are deja cel mai mare număr de companii de stat din Uniunea Europeană și majoritatea dintre acestea sunt căpușate în beneficiul firmelor de partid și folosite ca rezervor de sinecuri.

A fost o epocă în care România era dominată de companii de stat, în care toată economia era planificată centralizat și rezultatele s-au văzut după 45 de ani de comunism. 45 de ani în care toată structura de capital a României a fost distrusă, în care aveam companii ce produceau la sfert din cât consumau, în schimb propaganda de partid și de stat ne spunea să stăm liniștiți, că avem de toate. Planul cincinal era realizat în 4 ani, dar românii mureau de foame. Toate acesteau s-au întâmplat din cauza acestei structuri de proprietate de stat. Dacă ne uităm la cele 1.400 de companii de stat pe care le are România acum, mai toate sunt pe pierderi, găuri negre în care se tot pompează bani – pentru că, ce să vezi, politicienii nu dau din banii lor, ci ai contribuabililor -, în care căpușarea este la ordinea zilei, de sus până jos. Trebuie să lăsăm socialismul în trecut”, declară Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei.

Banca Mondială estimează, într-un raport din decembrie 2023, că România are peste 1.400 de companii de stat, cel mai mare număr din Uniunea Europeană. Tot Banca Mondială conchidea că societățile de stat primesc mai multe subvenții, angajează mai multă forță de muncă și plătesc salarii mai mari decât companiile private din același domeniu, deși sunt mai puțin productive.

Cele peste 1.400 de companii de stat vin la pachet cu 5.000-7.000 de locuri în consiliile de administrație, locuri împărțite, de regulă, după criteriul apartenenței politice, nu după pricepere și performanță în domeniu, după cum am văzut mai ales sub guvernarea Ciolacu-Ciucă.

Soluția pentru ca România să aibă o economie cu adevărat puternică este privatizarea onestă, pe bursă, la licitație, după modele de succes precum Dacia și Aerostar Bacău, nu înființarea de noi și noi sinecuri care să hrănească activul de partid al PSD și PNL și să sărăcească bugetul de stat.