Peste 20 de organizații au depus joi, 25 iulie 2019, un momerandum la prim-ministru, cinci ministere și alte instituții ale statului responsabile de soarta copiilor aflați sub măsura protecției speciale.
Organizațiile cer, printre altele, să poate face controale inopinate în centrele de plasament, anchetarea abuzurilor și fenomenului psihiatrizării copiilor precum și transparentizarea sistemului de protecție. Pe lângă aceastea, memorandumul conține alte zeci de recomandări și solicitări pentru instituțiile statului, printre care și formarea unei comisii inter-ministeriale.
”Vreau să le mulțumesc acestor organizații, care s-au solidarizat, s-au închegat și au făcut acest pas important în protecția copiilor aflați în grija statului. Vocea și acțiunile lor fac parte din puținele speranțe pe care le mai au acești copii. O mențiune specială pentru Grupul de Dialog Social, pentru rolul determinant în acest demers și care își îndeplinește rolul pentru care a fost întemeiat: de a crea un adevărat dialog social în România și de a duce vocea societății civile mai departe către autoritățile centrale”, spune senatorul USR Vlad Alexandrescu
USR consideră că guvernul României nu poate ignora demersul acestor organizații așa cum a tot ignorat alte semnale de alarmă din trecut, deoarece aceasta ar înseamna că nu mai avem stat, că Guvernul a eșuat în misiunea sa de protejare a copiilor instituționalizați. Senatorul Vlad Alexandrescu promite că în sesiunea parlamentară din toamnă va cere o comisie de anchetă care să cerceteze tragediile acestor copii și felul în care guvernul României a refuzat să își îndeplinească atribuțiile, controlul, în acest caz, urmând să fie exercitat de parlament.
”Este inacceptabil că vorbim în continuare după atâția ani despre aceleași abuzuri în sistemul de protecție a copilului. Lanțurile și frânghiile au fost înlocuite cu medicamentația psihiatrică, dar mentalitatea opresivă a rămas aceeași”, conchide Vlad Alexandrescu
Memorandumul către Guvern este promovat și printr-o petiție pe platforma Declic.