USR salută decizia Președintelui de a retrimite la reexaminare legea care declară amenajările hidroenergetice drept ”lucrări de interes public major”

USR salută decizia Președintelui de a retrimite la reexaminare legea care declară amenajările hidroenergetice drept ”lucrări de interes public major”

USR salută decizia președintelui Iohannis de a retrimite în Parlament, pentru reexaminare, legea care declară amenajările hidroenergetice drept ”lucrări de interes public major”. La începutul săptămânii trecute, senatorii USR i-au trimis președintelui Klaus Iohannis o scrisoare în acest sens, argumentând că ”Legea pentru completarea articolului 5 din Legea nr.33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică”, prin care se declară lucrările de amenajare hidroenergetică drept ”lucrări de interes public major” ar trebui reexaminată atât sub aspectul legalității, cât și al oportunității sale. Demersuri similare au făcut și reprezentanți ai societății civile din domeniul protecției mediului.

”Retrimiterea la Parlament, pentru reexaminare, a acestei legi reprezintă o recunoaștere a eforturilor constante de apărare a naturii duse de societatea civilă, de USR și de toți cei care consideră că interesul major real al cetățenilor români este protejarea mediului, nu distrugerea lui. Acest lucru este prevăzut expres în Directivele Europene, iar invocarea interesului public major de către PSD și ALDE pentru a distruge mediul este doar o altă șmecherie distructivă specifică celor doă partide, care au ales să reprezinte în Parlament grupurile obscure care au pus România pe butuci, nu pe toți cetățenii acestei țări”, a declarat senatorul USR Mihai Goțiu.

Conform acestuia, legea este una cu dedicație pentru proiecte declarate ca fiind ilegale de către Justiție, cel mai cunoscut fiind cel din Parcul Național Defileul Jiului, a cărui finalizare ar duce la distrugerea iremediabilă a acestei zone protejate. ”Din discuțiile pe care le-am avut în Comisia pentru Mediu de la Senat, la care au fost prezenți și inițiatorii, a rezultat, dincolo de orice dubiu, că legea a fost inițiată pentru proiectul Hidorelectrica de pe Jiu. Practic, e vorba de promisiunea pe care parlamentari PSD și ALDE din Gorj și Hunedoara au făcut-o celor de la Hidroelectrica, după ce proiectul a fost declarat ca fiind ilegal, că vor găsi ”o soluție” pentru a ocoli decizia Justiției. Modul în care legea a fost redactată deschide, însă, calea distrugerilor pe multe alte râuri din România și în multe arii naturale protejate, printr-un artificiu sinistru: declararea discreționară ca fiind ”de interes public major” a unor proiecte distructive pentru mediu, dar profitabile unor diferite grupuri de interese din jurul PSD și ALDE”, a mai spus Mihai Goțiu.

În opinia USR, actul legislativ încalcă flagrant mai multe directive europene de mediu, implicit și a articolul 148 din Constituție, în care se statuează că legislația comunitară este prioritară celei naționale. USR s-a pronunțat în repetate rânduri împotriva proiectului de lege, inclusiv în Parlament, senatorii USR opunându-se adoptării actului normativ în Comisia de Mediu.

Legea a fost adoptată în viteză, în sesiunea extraordinară a Parlamentului de la începutul lunii iulie. După adoptarea acesteia, reprezentanți ai societății civile, prin intermediul platformei Declic, activiști de mediu și senatorii USR i-au solicitat președintelui să nu o promulge și să o trimită la reexaminare, lucru care s-a întâmplat la sfârșitul săptămânii trecute.