Senatorii PSD şi ALDE au lipsit, marți, de la ședința Comisiei de administraţie publică în care urma să se discute Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ. Cum ședința comisiei a fost închisă din lipsă de cvorum, Codul aministrativ nu primește raport și, ca atare, va trece tacit de Senat pe 29 septembrie.
Senatoarea USR Florina Presadă a depus peste 60 de amendamente pe care voia să le susțină în ședința de marți pentru a corecta aberațiile din Codul administrativ, Cod prin care au fost acordate pensii speciale baronilor locali, dar au fost și create condiții pentru vânzarea patrimoniului local și pentru politizarea administrației publice.
„Aroganța PSD nu are limite. Își bat joc de tot, de regulamente și legi, de mandatul pe care l-au primit de la oameni, de Constituție! Astăzi, reprezentanții PSD și ALDE au boicotat ședința Comisiei de administrație publică în care trebuia să discutăm Codul administrativ adoptat de Viorica Dăncilă prin ordonanță de urgență, un alt gest de aroganță. Acest act normativ trebuie dezbătut în Parlament. Vreau să îmi pot susține amendamentele, vreau să explic în toate forurile parlamentare care sunt consecințele Codului administrativ și mizele lui: aservirea politică a administrației publice, politizarea funcției publice, acces mai facil la resursele publice. Și vreau să aud cum parlamentarii puterii explică de ce măsurile din Codul administrativ servesc cetățenilor români, inclusiv pensiile pentru primari. Pentru că așa vor ieși la iveală ipocrizia și disprețul față de cetățeni ale PSD. Anul trecut, mi-au tăiat microfonul în plen când am luat cuvântul pe marginea Codului administrativ, anul acesta nici măcar nu voi mai avea ocazia să cer cuvântul în plen pe Codul administrativ, pentru că acest act va trece tacit de Senat”, a declarat Florina Presadă, vicelider al grupului USR din Senat.
În condițiile în care coaliția PSD-ALDE nu a fost capabilă să formuleze în Parlament un text constituțional de Cod administrativ, astfel că judecătorii Curții Constituționale au respins proiectul în întregime, Guvernul Dăncilă a preluat aceleași prevederi într-un OUG.
Uniunea Salvați România consideră că nu exista absolut nicio urgență pentru adoptarea acestui Cod administrativ și își manifestă convingerea că judecătorii CCR vor constata același lucru, când vor discuta sesizarea făcută de Avocatul Poporului pe tema OUG 57/2019.
Imediat după ce Guvernul Dăncilă a anunțat adoptarea Codului administrativ prin ordonanță de urgență, USR a cerut Avocatului Poporului sesizarea CCR, invocând mai multe motive:
– Lipsa caracterului de urgență al actului normativ adoptat
– Inexistența codificării și lipsa de claritate și predictibilitate a normei
– Introducerea unei prevederi care îl obligă pe președintele României să răspundă în maximum 10 zile la propunerea premierului de numire a unui nou ministru
– Schimbarea majorităților necesare pentru adoptarea hotărârilor de consiliu local privind administrarea patrimoniului de la două treimi din numărul consilierilor în funcție la jumătate plus unu din numărul acestora
– Înființarea pensiilor speciale pentru anumite categorii de aleși locali (indemnizația pentru limită de vârstă pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene)
– Abrogarea dintre normele în vigoare a prevederii care dispune suspendarea de drept a raportului de serviciu al funcționarului public trimis în judecată pentru anumite infracțiuni.