Senatoarea Silvia Dinică a inițiat un proiect de modificare a Legii asociațiilor de proprietari. Această inițiativă a pornit de la solicitarea cetățenilor, membri ai asociațiilor de proprietari.
Noua lege a asociațiilor de proprietari a intrat în vigoare în anul 2018. Motivația elaborării noii legi a fost aducerea la zi a prevederilor legale, având în vedere că, din anul 2007, când a fost adoptată vechea lege, au avut loc diversificări ale tipurilor de proprietăți, precum și mai multe modificări legislative, cum ar fi, de exemplu, cele la Codul civil.
Cu toate acestea, odată cu punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 196/2018, asociațiile de proprietari au constatat o serie de prevederi ale legii care sunt greu de pus în practică sau care mai mult îngreunează activitatea acestora.
De exemplu, prin legea actuală, primăriile au autoritate sporită asupra asociațiilor de proprietari. Acestea pot controla contabilitatea, emit atestate care să ateste calitatea de administrator, trebuie să fie informate dacă există suspiciuni de încălcare a legii, precum și multe alte prevederi care depășesc un cadru normal de reglementare. O altă prevedere importantă, existentă în legea din 2007 și pe care reprezentanții asociațiilor de proprietari au cerut-o, este posibilitatea membrilor asociației de a da în administrare condominiul către un ONG, în care aceștia să fie membri.
”După o serie de discuții și dezbateri cu reprezentanții asociaților de locatari, am constatat că aceștia întâmpină o serie întreagă de probleme în aplicarea legii. Fie că vorbim de relația acestora cu primăriile, interdicția de a avea mai mult de un cont bancar sau modul de organizare și funcționare ale asociațiilor, sunt multe aspecte care pot fi îmbunătățite în lege. Decizia de a prelua toate aceste modificări a venit și ca urmare a consultărilor făcute cu specialiști din domeniu și avocați. Concluzia clară a acestora a fost că observațiile reprezentanților asociațiilor sunt reale și trebuie rezolvate.” a declarat inițiatoarea acestei legi, senatoarea Silvia Dinică.
Beneficiarii direcți ai acestor propuneri de modificare a legii vor fi miile de asociații de proprietari și, mai ales, cetățenii care locuiesc în blocurile cu asociații, beneficiari ai acestor mici modificări punctuale, care vor presupune proceduri mai clare și mai facile pentru ei.
Consultă proiectul aici: Lege asociații de proprietari_ Proiect USR