Legea Mirosurilor a fost adoptată de Parlament

Legea Mirosurilor a fost adoptată de Parlament

Legea Mirosurilor, inițiată de USR pentru a combate poluarea olfactivă din orașe, a fost adoptată, miercuri, de Camera Deputaților, cu 309 voturi pentru și o abținere, și va ajunge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Legea Mirosurilor este un proiect inițiat de parlamentarii USR Allen Coliban și Cornel Zainea, cu susținerea mai multor parlamentari din diferite partide, ca răspuns la numeroase sesizări venite din partea cetățenilor cu privire la disconfortul olfactiv generat de depozite de deșeuri, activități industriale sau ferme. Proiectul a fost inițiat cu ajutorul doamnei Rodica Militaru, membru USR Timișoara, care a contribuit și cu expertiză la scrierea efectivă a acestuia.

„De când am început să lucrăm la acest proiect, am stat de vorbă cu numeroși cetățeni afectați de disconfortul olfactiv. Acesta e momentul lor de victorie. Mă gândesc cu optimism, de exemplu, la toți locuitorii comunei Chiajna, care suferă de ani de zile din cauza mirosului provocat de groapa de gunoi. Acum mai au o lege de partea lor. Ne dorim ca legea să fie și respectată”, a declarat deputatul Cornel Zainea.

„O nouă victorie a USR în domeniul protecției mediului și al calității vieții! Legea Mirosurilor este un instrument important pentru toți românii care se confruntă cu problemele cauzate de poluarea olfactivă. Fie că vorbim de gropile de gunoi, de fermele de porci, de fabricile de cauciuc sau de ale activități cu puternic impact olfactiv, sănătatea și calitatea vieții a sute de mii de români ce locuiesc în proximitatea acestor poluatori are de suferit. Am inițiat această lege alături de colegul deputat Cornel Zainea, pornind de la problemele și sesizările oamenilor din Brașov, din Chiajna, din Timișoara sau din Oradea, pentru a da un instrument atât cetățenilor cât și autorităților de mediu, prin care să avem o dimensiune reală a impactului produs de poluatori, precum și părghiile de a-i obliga pe aceștia la adoptarea unor planuri de măsuri corective. Vreau să le mulțumim celor peste 6000 de susținători ai demersului nostru, semnatari ai petiției de pe legeamirosurilor.ro – această victorie este, în egală măsură, și a lor”, a declarat senatorul Allen Coliban.

Legea Mirosurilor acoperă un vid legislativ în privința calității aerului, prin stabilirea unor reglementări clare referitoare la măsurarea și monitorizarea disconfortului olfactiv, precum și la prevenirea, eliminarea sau reducerea acestuia, astfel încât acesta să nu afecteze sănătatea populației și mediul în ansamblul său. Legea stabilește obligații atât pentru operatorii economici a căror activitate generează mirosuri, cât și pentru autoritățile publice. Mai multe informații despre proiectul de lege pot fi consultate pe site-ul www.legeamirosurilor.ro.