Având în vedere creșterea din ultimele zile a numărului de persoane depistate cu virusul COVID-19 precum și măsurile luate de alte țări europene în vederea limitării răspândirii epidemiei, deputatul USR Alin Arsu a transmis domnului prim ministru Ludovic Orban o întrebare și o sugestie în același timp de a folosi aplicații de tip Corona-Warn-App și în România. Acestea ajută la depistarea contacților persoanelor infectate notificând utilizatorii în acest sens fără a încălca dreptul la intimitate al cetățenilor. Instrumente de acest tip sunt deja folosite în Franța iar Guvernul Germaniei pune la dispoziție întregul cod sursa al aplicației și al infrastructurii necesare, în mod gratuit.
„Am considerat întotdeauna că este foarte important ca parlamentarii să asculte vocea celor care, prin experiența și cunoștințele lor, pot identifica soluții de care societatea noastră are nevoie. Un asemenea om este colegul meu Andrei Zisu, membru USR Diaspora, care a dorit să se alăture luptei împotriva Covid-19. M-a contactat zilele trecute și mi-a propus o soluție pe care țări precum Franța și Germania o folosesc din data de 2 și respectiv 16 iunie. Am apreciat implicarea și obiectul propunerii, motiv pentru care i-am adresat domnului Prim-ministru Ludovic Orban o adresă prin care îl întrebam despre stadiul de analiză și implementare în România a unor soluții de acest tip.„, transmite deputatul USR Alin Arsu.
Pe scurt, este vorba despre o aplicație prin care se poate urmări cu ușurință rețeaua de contacți ai persoanelor depistate cu virusul COVID-19 fără a se încălca dreptul la intimitate al cetățenilor. În plus, aplicația poate fi lansată la costuri foarte mici, Guvernul Germaniei punând la dispoziție întregul cod sursa al aplicației și al infrastructurii necesare în mod gratuit. Iată și explicația lui Andrei Zisu, expert în IT, membru USR:
„Aplicația funcționează pe baza unor coduri de identificare anonime. Odată instalată, transmite acest cod anonim persoanelor din jur. Codul de identificare se schimbă o dată la câteva minute pentru a elimina riscurile de urmărire. În același timp, aplicația urmărește codurile de identificare din vecinătate. Atunci când o persoană este diagnosticată cu COVID-19, i se oferă posibilitatea să încarce în cloud, fără a-și dezvălui identitatea, codurile folosite în ultimele 14 zile. În același timp, zilnic, fiecare aplicație descarcă ultimele coduri disponibile în cloud și le compară cu setul de coduri de identificare care au fost văzute în vecinătate în ultimele 2 săptămâni. Dacă se găsește o potrivire, înseamnă că a fost identificat un posibil contact cu o persoana infectată căruia i se recomandă astfel testarea într-un centru de specialitate. Cu cât numărul persoanelor care își instalează aplicația este mai mare, cu atât șansele de a fi în mod constant cu un pas înaintea virusului sunt mai mari. Pe baza datelor și a măsurilor de prevenție adoptate, în timp, putem relaxa restricțiile și măsurile de distanțare socială.”
Deputatul USR consideră că pe fondul actualei creșteri a numărului de persoane depistate cu virusul COVID-19 o aplicație de acest tip, alături de masurile specifice deja implementate, poate reduce semnificativ timpul de reacție al instituțiilor implicate în lupta cu virusul. În plus, cetățenii vor avea posibilitatea de a se proteja și de a-și manifesta solidaritatea socială, participând activ la combaterea pandemiei, fiind, fiecare, parte din soluție.
„Îi mulțumesc colegului meu Andrei Zisu pentru inițiativă și am speranța că domnul prim-ministrul Ludovic Orban va analiza mențiunile din adresa noastră și va lua în calcul implementarea unei măsuri similare.”, conchide deputatul Alin Arsu.