Cristian Brian: Investiția în tineri, esențială pentru dezvoltarea țării noastre

Cristian Brian: Investiția în tineri, esențială pentru dezvoltarea țării noastre

Deputatul USR PLUS de Maramureș Brian Cristian a vorbit în Plenul Camerei Deputaților despre necesitatea investițiilor în Educație și tineri. Brian a subliniat că banii alocați activităților și programelor de tineret nu sunt o cheltuială, ci o investiție.

„Dacă vrei un an de prosperitate, cultivă orez. Dacă vrei 10 ani de prosperitate, plantează copaci. Iar dacă vrei 100 de ani de prosperitate, investește în educația oamenilor.

Stimați colegi,

Suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește finanțarea învățământului, cu sub 3% din PIB și pe ultimul loc la capitolul participarea adulţilor care sunt înscrişi într-un proces de educare sau formare, cu doar 1,3% din totalul populaţiei. De asemenea, România se află pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte absolvenții de facultate, astfel că în 2019 doar 25,8% din persoanele din categoria de vârstă 30-34 de ani aveau o diplomă de studii superioare.

Ne aflăm, în schimb, pe primul loc în UE la rata populației care nu are baie în casă, 22%, și la rata mortalității infantile. Avem cele mai mici prețuri la băuturi alcoolice, cu 23.6% mai mici decât media europeană, și suntem pe locul 4 în ceea ce privește interesul pentru pariurile sportive.

Consider că multe dintre problemele enumerate mai sus ar putea fi rezolvate prin investiții în domeniul tineretului. Tineretul din portofoliul Ministerului Tineretului și Sportului reprezintă întregul sector de relații dintre actorii relevanți precum autorități publice locale și centrale de resort, DJST, CCS, centrele de tineret, organizații neguvernamentale de profil, precum ONG-uri de și pentru tineret, studențești sau de elevi, precum și profesioniști, potrivit standardelor ocupaționale, ca lucrători de tineret, facilitatori de dezvoltare comunitară, consilieri de dezvoltare personală, formatori, care au ca scop susținerea contribuției active pe care tinerii o pot avea în societate, precum și susținerea bunei guvernanțe în sfera colaborării politicilor publice pentru tineret.

Stimați colegi, investiția în tineri nu este opțională! Banii alocați activităților și programelor de tineret nu sunt o cheltuială, ci o investiție. O investiție în viitor, o investiție profitabilă. Nu putem accepta ca în anul 2021 sumele alocate tineretului să fie la un minimum istoric. Timp de 30 de ani componenta tineret a fost una secundară și marginalizată în detrimentul sportului, în cadrul aceluiași Minister al Tineretului și Sportului. Astfel, se ignoră nevoile tinerilor, munca de tineret și practic un întreg sector al Organizațiilor neguvernamentale, vital societății românești ce își dorește o schimbare de mentalitate și atitudine.

Un buget decent și eficient pentru activitățile și programele de tineret, și mai ales pentru întreținerea și modernizarea infrastructurii de tineret din România, poate fi alocat fără mari probleme și fără a căuta prea mult sursele de finanțare. Pentru că ele există. Sunt în bugetele de protocol și activitățile neesențiale ale multor instituții publice.

Cunosc acest sector, am colaborat cu lucrătorii de tineret, cu consilierii de tineret, am evaluat proiecte făcute de ONG-urile de tineret, iar impactul generat este enorm, atât în comunitate cât și la nivel personal pentru miile de tineri din țară. Rezultatele net superioare obținute de acest sector subfinanțat până în prezent dar cu mari așteptări de la noua clasă politică nu îmi permit să stau pasiv în acest moment. Voi depune amendamentele necesare pentru a corecta acest capitol din Legea Bugetului și invit întreg plenul parlamentului să le voteze.”