Investițiile în educație au fost și rămân o prioritate pentru primarii USR PLUS, aceștia făcând tot posibilul pentru ca instituțiile de învățământ să îi primească pe elevi în cele mai bune condiții, în vederea realizării unei educații de calitate.
La Bacău, primarul USR PLUS Lucian Daniel Stanciu Viziteu a alocat în 2021 pentru instituțiile de învățământ peste 29 de milioane de lei, o sumă de aproape trei ori mai mare față de anul anterior. Peste 9 milioane de lei au fost alocați pentru plata burselor elevilor, 2,6 milioane lei pentru modernizarea și utilarea școlilor și 7,7 milioane pentru diferite alte lucrări necesare unităților de învățământ.
Aproximativ 3 milioane de lei au fost alocați pentru ca 7 unități de învățământ să obțină autorizația de securitate la incendiu: Colegiul Mihai Eminescu, Colegiul Național Vasile Alecsandri, Cantina Liceului Tehnologic Anghel Saligny, Căminul Colegiului Național Ferdinand I, Colegiul Economic Ion Ghica, Colegiul Național Pedagogic Ștefan cel Mare, Școala Gimnazială Mihai Drăgan.
A fost semnat, de asemenea, un contract de finanțare cu Autoritatea pentru Digitalizarea României, pentru un proiect amplu pe fonduri europene (18.6 milioane de lei) prin care vor fi achiziționate tablete și echipamente IT necesare desfășurării activității didactice în mediul on-line: 4 267 de tablete pentru uz școlar cu acces la internet, 734 de laptop-uri, 734 de table interactive, 734 de videoproiectoare, 734 de camere web, 734 de routere wireless.
În Timișoara, primarul USR PLUS Dominic Fritz are în implementare proiecte europene de peste 107,6 milioane de lei pentru unitățile de învățământ. Printre acestea se numără: construcția unei noi creșe în zona Ion Ionescu de la Brad, reabilitarea clădirii Colegiului Tehnic Emanuil Ungureanu și extinderea Grădiniței cu Program Prelungit nr. 33.
În perioada ianuarie-septembrie 2021, Primăria Timișoara a plătit din bugetul local 28,8 milioane de lei pentru investiții în școli, valoarea reparațiilor efectuate ridicându-se la aproximativ 4 milioane de lei. Printre lucrările finalizate, care vor fi recepționate în această toamnă, se numără: reabilitarea termică a fațadei Grădiniței cu Program Prelungit nr. 27, reabilitarea termică a fațadelor Școlilor Generale nr. 2, 24 și a Colegiului I.C. Brătianu.
Lucrări de investiții se desfășoară de asemenea la Școala Generală nr. 25 și la internatul Liceului Henri Coandă. Se construiește un nou campus școlar al Liceului Teoretic Nikolaus Lenau, în zona Oituz, fațada aceluiași liceu din zona Piața Unirii fiind reabilitată.
Lucrări de reparații se desfășoară la: sala de sport a Liceului Auto, Școala Generală nr. 16 și la acoperișul și interiorul cantinei Colegiului Tehnic Henri Coandă. Sunt astfaltate curțile și aleile la: Liceul Tehnologic Azur, Liceul de Arte, Liceul Auto, Liceul de Artă Ion Vidu, Colegiul Tehnic Henri Coandă, Școlile Generale 6 și 16 și Grădinițele cu Program Prelungit nr. 11, 28, 32, 45, 53. Au fost remediate, de asemenea, problemele cu conductele de alimentare cu apă rece și încălzire la Liceul Azur.
Pe baza unui Ordin dat de Ioana Mihăilă, fostul ministru al Sănătății, Primăria Timișoara a donat peste 400.000 de măști școlilor primare, gimnaziale și liceelor.
În Sectorul 2, primarul USR PLUS Radu Mihaiu continuă proiectele de modernizare, consolidare și reabilitare în cazul mai multor școli, grădinițe și licee. Printre aceste se numără:
- consolidarea și termoficarea Școlii Gimnaziale Iancului, modernizarea interiorului și a fațadei în cazul Școlii nr. 49 și modernizarea Școlilor nr. 24, 25 și 62
- restaurarea și modernizarea Grădiniței Alice (monument istoric), modernizarea Grădinițelor nr. 236, 133 și a Grădiniței Castel
- modernizarea Liceului Lucian Blaga, în cazul căruia lucrările au fost încheiate, și a Liceelor Grigore Ghica Voievod și Emil Racoviță.
În Sectorul 1, a fost inaugurată astăzi Școala Regală, destinată pregătirii elevilor de la Colegiul „George Enescu”. În martie, primarul USR PLUS Clotilde Armand a preluat clădirea de la ADP, astăzi fiind transformată în școală. Clotilde Armand s-a asigurat, de asemenea, că echipele Administrației Domeniului Public au pregătit curțile grădinițelor, școlilor și liceelor pentru începerea noului an școlar, intervenind pentru îngrijirea spațiilor verzi și a gardurilor vii din curțile unităților de învățământ.
La Brașov, primarul USR PLUS Allen Coliban a decis ca în acest an, în cadrul programului „Cornul și laptele”, elevii și preșcolarii din grădinițele de stat și cele particulare acreditate, la fel ca și cei din școlile de stat și private, în ciclul primar și cel gimnazial, să aibă parte de alimente de cea mai bună calitate. Elevii vor primi produse proaspete de la furnizori locali: cel puțin 10% dintre acestea trebuie să fie certificate ECO și cel puțin 30% trebuie să vină de la fermieri, cooperative și asociații locale, fiind încurajate, de asemenea, livrările directe, de la producător la consumator.
În orașul Victoria, primarul USR PLUS Camelia Bertea a alocat 2,8 milioane de lei pentru lucrări de eficientizare energetică a Liceului Teoretic I.C. Drăgușanu și a Grădiniței de pe strada Mihai Eminescu și 8,7 milioane de lei pentru reabilitarea corpurilor Școlii Generale aparținând Liceului Teoretic I.C. Drăgușanu. A fost realizat un audit energetic al Colegiului Tehnic Dr. Al. Bărbat, în vederea reabilitării acestei instituții de învățământ.
De asemenea, au fost achiziționate 610 tablete pentru Liceul Teoretic I.C. Drăgușanu și 111 tablete pentru Colegiului Tehnic Dr. Al. Bărbat.