Senatul, vot în favoarea inițiativei USR PLUS de considerare a activității pe PFA drept vechime în muncă și de specialitate

Senatul, vot în favoarea inițiativei USR PLUS de considerare a activității pe PFA drept vechime în muncă și de specialitate

Senatul a aprobat inițiativa legislativă a USR PLUS prin care activitatea desfășurată de Persoanele Fizice Autorizate constituie vechime în muncă. Inițiativa a primit votul a 82 de senatori, unul a votat „împotriva” și 43 s-au abținut.

Senatul a aprobat inițiativa legislativă a USR PLUS prin care activitatea desfășurată de Persoanele Fizice Autorizate constituie vechime în muncă. Inițiativa a primit votul a 82 de senatori, unul a votat ”împotriva” și 43 s-au abținut.

Inițiativa senatorului Andrei Postică și a deputatului Beniamin Todosiu propune modificarea OUG 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale prin care activitățile economice desfășurate de persoana fizică ca PFA constituie vechime în muncă și, după caz, vechime în specialitate. PFA-urile cotizează la sistemul public de sănătate și de pensii la fel ca și până acum, prevederile legate de sistemul de cotizații rămân nemodificate.

Propunerea este compatibilă cu obiectivul din Programul de Guvernare 2020 -2024: “Asigurarea cadrului legislative și economic în vederea dezvoltării profesiilor liberale și a activității antreprenoriale pe cont propriu.

Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor din plen, senatorul USR PLUS de Galați, Andrei Postică, argumentează că inițiativa este menită să încurajeze oamenii cu spirit antreprenorial să își deschidă PFA-uri și, în același timp, să le permită acestora, la un moment-dat, să se înscrie la concursuri. 

Andrei Postică: „Această propunere legislativă vine să repare o nedreptate privind Persoanele Fizice Autorizate. Surprinzător, dar activitatea lor economică nu este considerată vechime în specialitatea desfășurată.  Faptul că nu există în lege un articol care să menționeze că activitatea unui PFA se consideră vechime în muncă și specialitate a duce la o discriminare privind concursurile organizate de stat. Este inacceptabil și este foarte bine că acest lucru o să înceteze în curând.”

Această inițiativă legislativă reprezintă unul din acele cazuri când toată lumea câștigă: pe de o parte, oameni întreprinzători  sunt atrași să-și deschidă PFA-uri și să beneficieze de vechime în muncă. De asemenea, câștigă și statul care va putea atrage persoane cu competențe, care au lucrat ca privați (prin PFA) în sistemul public, o condiție fundamentală pentru a face angajări în sistemul public este vechimea în muncă și specialitate.

USR PLUS consideră că este în interesul statului să ușureze accesul experților din privat în sectorul public, pentru a aduce competențe și expertiză acolo unde are nevoie.