Radu Mihaiu, primarul USR al Sectorului 2, a redeschis Parcul Sticlăriei, după eliminarea a peste 1.600 de tone de gunoaie

Radu Mihaiu, primarul USR al Sectorului 2, a redeschis Parcul Sticlăriei, după eliminarea a peste 1.600 de tone de gunoaie

Radu Mihaiu, primarul USR al Sectorului 2, a redeschis Parcul Sticlăriei, o oază de sălbăticie similară Deltei Văcărești, după 30 de ani în care acesta a fost abandonat, lăsat în paragină și transformat într-o groapă ilegală de deșeuri.

În această lungă perioadă, biodiversitatea acestui spațiu s-a dezvoltat foarte mult, existând în prezent o vegetație abundentă și numeroase specii de păsări acvatice și de animale de dimensiuni mici. Până acum câteva luni, însă, toate acestea erau înghițite la propriu de munți de deșeuri și gunoaie.


Radu Mihaiu a dispus evacuarea sutelor de tone de gunoaie și de deșeuri depozitate în mod ilegal aici, permițând astfel naturii să iasă la suprafață. Au fost scoase peste 100 de camioane de gunoaie, în total 1.632 de tone. Vegetația a fost de asemenea curățată și îmbogățită, fiind plantați 1 900 de arbori și arbuști de diverse specii, precum și plante ornamentale.

Pentru a nu perturba ecosistemul dezvoltat aici, s-au folosit metode și utilaje cât mai puțin invazive, curățarea lacului fiind făcută cu utilaje de mici dimensiuni, cu multă grijă față de faună. Amenajarea parcului este minimalistă, fără betoane și pavele, fără locuri de joacă cu tartan, fără maluri de lac cimentate. Este o oază urbană cu izvoare, fântâni, alei refăcute din pietriș, poienițe cu trifoi și bănci rustice din butuci de lemn.

După zeci de ani de nepăsare și de părăsire, Parcul Sticlăriei a redevenit un spațiu în care oamenii se pot rupe de aglomerația și de agitația din oraș, pentru a se reconecta la natură și a se bucura de liniște și de varietatea de specii vegetale și animale din acest habitat.

De la preluarea mandatului, Radu Mihaiu a luptat constant pentru curățarea parcurilor și a lacurilor din Sectorul 2 și repunerea lor în circuitul public. În luna iunie au fost încheiate lucrările la Parcul Ioanid, iar în prezent se efectuează lucrări la Parcul Morarilor. Alte trei parcuri din Vatra Luminoasă – Bozioru, Călin Ottoi și Nichita Stănescu – au intrat în reabilitare, în viitorul apropiat urmând să înceapă un proiect amplu de reamenajare a Parcului Național. Se lucrează de asemenea la ecologizarea lacurilor Plumbuita, Colentina și Fundeni, de unde s-au scos deja mii de tone de gunoaie.