Eurodeputații USR cer Comisiei Europene măsuri pentru combaterea știrilor false

Eurodeputații USR cer Comisiei Europene măsuri pentru combaterea știrilor false

Europarlamentarii USR Vlad Marius Botoș și Vlad Gheorghe au inițiat o scrisoare oficială adresată Comisiei Europene pentru combaterea campaniei de știri false de pe rețelele de socializare și din media cu privire la pandemia de COVID-19, campanie care a contribuit la o situație sanitară extrem de dificilă în România.

Scrisoarea cere Comisiei Europene să ia în considerare o anchetă la nivel european legată de campania de știri false, dar și planuri de recunoaștere și combatere eficientă a unor astfel de campanii viitoare.

Privim de luni de zile cum situația din România devine din ce în ce mai îngrijorătoare. Încercăm să facem tot ce ține de noi să convingem oamenii să se vaccineze, scriem pe paginile noastre de socializare, comunicăm public, trimitem mesaje prietenilor, cunoscuților, încercăm să răspundem la toate întrebările legate de virus. Cu toate acestea, știrile false despre pandemie, despre existența coronavirusului, despre utilitatea vaccinurilor se răspândesc într-un ritm alarmant pe paginile de socializare, dar și în media. Nu am mai asistat niciodată la o campanie de manipulare atât de mare și parcă atât de țintită”, declară Vlad Botoș, europarlamentar USR.

Campaniile de fake news au urmări tragice, sunt mii de oameni care peste tot în Europa și-au pierdut viața ascultând mesajele false propagate pe platformele sociale și de către publicații de o anumită factură. Acest tip de propagandă nu aduce doar like și shares, ci creează rupturi în societate și erodează iremediabil încrederea în știință, în viitor, într-un trai mai bun împreună. Mai mult, au fost stabilite numeroase legături inclusiv financiare ale acestor campanii de fake news cu Rusia și China, este o clară amenințare la securitatea națională a statelor, inclusiv a României și a Uniunii ca întreg. În interesul tuturor cetățenilor europeni, trebuie să acționăm urgent!”, subliniază europarlamentarul USR Vlad Gheorghe.  

USR a susținut campanii directe de informare, în stradă, cu privire la virus și la utilitatea vaccinării. Vaccinul a fost achiziționat la nivel de Uniune Europeană pentru a acoperi nevoile de vaccinare ale fiecărui stat membru, iar majoritatea dintre acestea au ajuns la o rată de vaccinare de peste 70%, ceea ce a dus la eliminarea restricțiilor și la o reluare a activității normale a sistemelor sanitare din statele respective.

Scrisoarea este susținută de mai mulți europarlamentari USR din grupul Renew Europe, printre care Dacian Cioloș, Dragoș Tudorache, Alin Mituța, Ramona Strugariu și Nicu Stefanuță.

Scrisoarea adresată Comisiei Europene, AICI.