PNL își pune oamenii de partid în locul profesioniștilor numiți transparent de USR în consiliile de administrație

PNL își pune oamenii de partid în locul profesioniștilor numiți transparent de USR în consiliile de administrație

Din momentul în care a eliminat de la guvernare miniștrii USR, PNL, în frunte cu Florin Cîțu, a dat afară, rând pe rând, toți profesioniștii din consiliile de administrație, numiți transparent de USR, și și-a pus în loc oamenii de partid.

Nu s-a oprit aici. PNL a blocat și concursurile organizate în mod transparent, asta după ce USR reușise să introducă primul sistem informatic de extragere aleatorie a subiectelor, care împiedica frauda la concursurile la stat.

Cel mai recent exemplu din procesul de repolitizare a funcțiilor publice, marca PNL, este TAROM, o companie unde Cătălin Drulă, fost ministru al Transporturilor, demarase un amplu proces de reformă, prin profesionalizarea conducerii.

Ministerul Transporturilor, condus în prezent interimar de liberalul Dan Vîlceanu, a revocat patru profesioniști din Consiliul de Administrație al companiei. Este vorba de CEO-ul Siemens România, Cristian Secoșan, de Alexandru Moglan, expert la Oracle, de Florin Voicu, auditor financiar UiPath România, și Cătălin Octavian Bunea, copilot la Ryanair.

În locul acestor oameni cu profil solid în business, finanțe și audit, PNL a numit în loc un fost ministru al Transporturilor în guvernul Boc, în persoana Ancăi Boagiu, și un fost consilier local PNL la Sectorul 1, actual consilier al unui secretar de stat din Transporturi, Iuliana Cristina Bârcă.

Virgil Popescu, ministru interimar al Economiei, a făcut același lucru în consiliile de administrație unde Claudiu Năsui numise profesioniști în funcție, în urma unui proces transparent de selecție, pe baza CV-urilor lor, adică a competențelor dovedite în spațiul privat. De altfel, aceasta a fost prima măsură luată de Virgil Popescu de la venirea sa în fruntea ministerului.

Recent, acesta a revocat din funcție Consiliul de Administrație al Uzinei Automecanica Moreni, fix în ziua în care urma să fie anunțată numirea noului director general, în urma procedurilor de selecție prin concurs, demarate în mod transparent de administratorii provizorii ai societății (detalii, aici).  

Același lucru l-a făcut și în cazul consiliului de administrație de la Societatea Sării, Salrom, care demarase proiectul privind exploatarea grafitului. Ordinul de ministru, prin care au fost numiți noii membri în conducerea Salrom, a fost semnat chiar în seara zilei în care Claudiu Năsui a plecat din minister.

Virgil Popescu a înlocuit Consiliul de Administrație profesionist de la Salrom fix cu cei care încercaseră să dea marele tun imobiliar, dejucat la începutul anului de Claudiu Năsui (detalii, aici) și a stopat proiectul de exploatare a grafitului pentru simplu motiv că era o inițiativă care vine de la USR.

Noii numiți sunt un membru cu multiple condamnări penale și doi activiști de partid:

  1. Petrică Lucian Rusu, PNL-ist care a făcut schimbarea de la Echipa Orban la Echipa Cîțu. A fost secretar de stat PNL, consilier parlamentar și a lucrat în Direcția Județeană de Tineret Iași. Înainte de asta a fost director la grupul Tinmar, unde patron e domnul Augustin Oancea, cel care a preluat afacerile domnului Ioan Nicolae (aflat în pușcărie) și care apare în dosarul DIICOT privindu-i pe șefii ruși de la Rompetrol și pe Cristi Borcea, fostul acționar de la Dinamo. Domnul Oancea vinde anual statului român energie de zeci de milioane de euro, prin compania sa, Tinmar Energy;
  2. Nicolae Tulici, PNL Sălaj. Este juristul grupului, are multiple condamnări penale. A fost condamnat la amendă penală pentru fals intelectual, la 3 ani de închisoare pentru trafic de influență, un an de închisoare și 2 ani de supraveghere judiciară pentru că a condus beat. În prezent, domnul Tulici este anchetat de DIICOT în dosarul de furturi de utilaje agricole „Borșa”;
  3. Cătălin Paraschiv, fost consilier județean PNL Galați, încheie lista conducerii Salrom.

Pe cine au înlocuit ei:

  1. Alina Prahoveanu: auditor financiar, expert contabil, consultant financiar, cu experiență de peste 20 de ani ca CFO în companii private;
  2. Dragoș Oancea: profesionist în domeniul resurselor umane, cu 25 de ani de experiență în consultanță și management pentru companii private;
  3. Ervin Medves: profesor doctor inginer, cu peste 30 de ani ca specialist în resurse minerale.