Cristina Prună: Am depus un proiect de lege astfel încât șefii ANRE să răspundă în fața Parlamentului

Cristina Prună: Am depus un proiect de lege astfel încât șefii ANRE să răspundă în fața Parlamentului

Cristina Prună, deputat USR și vicepreședinte al Camerei Deputaților, a depus o inițiativă legislativă prin care mandatele conducerii Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) vor înceta de drept dacă raportul de activitate al instituției va primi un vot negativ în plenul Parlamentului. Proiectul introduce și posibilitatea de revocare a membrilor Comitetului de Reglementare al ANRE în cazul în care aceștia nu pun în aplicare legislația europeană obligatorie pentru România.

În prezent, legea spune că Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei se află sub control parlamentar. În acest sens, președintele ANRE este obligat să prezinte Parlamentului, până la data de 31 iulie, raportul de activitate al autorității pentru anul precedent. După analiza comisiilor parlamentare asupra raportului de activitate al ANRE, acestea adoptă un raport comun.

Raportul comun al comisiilor se prezintă celor două Camere ale Parlamentului, fără a fi dezbătut sau supus votului în plen. De altfel, nu există nicio consecință în cazul respingerii raportului ANRE de către comisii.

În prezent, controlul parlamentar asupra ANRE este unul pur formal. ANRE își desfășoară activitatea ca un veritabil «stat în stat», în afara oricărui sistem de control. În condițiile actuale, în care există numeroase semne de întrebare privind modul în care ANRE a gestionat reglementarea pieței de energie, se impune mai mult ca oricând exercitarea reală a controlului parlamentar asupra activității instituției. România nu își poate permite ca o instituție cu rol cheie dintr-un domeniu care generează miliarde de euro în economie să funcționeze în afara oricărei sfere de control. Activitatea ANRE are un impact direct și major asupra consumatorilor și pieței de energie și trebuie să răspundă cu adevărat în fața Parlamentului pentru deciziile luate”, declară Cristina Prună, inițiatoarea proiectului de lege.

Inițiativa legislativă prevede modificarea OUG 33/2007 și implementarea unui mecanism real de control parlamentar asupra ANRE. Astfel, raportul comun al comisiilor parlamentare va fi dezbătut și votat în plenul Parlamentului. În cazul respingerii în Parlament a raportului de activitate al ANRE, mandatele membrilor Comitetului de reglementare vor înceta de drept.

De asemenea, membrii Comitetului de Reglementare vor putea fi revocați în cazul în care nu pun în aplicare deciziile relevante, cu caracter juridic obligatoriu, ale Comisiei Europene și ale Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei. Prin această prevedere este introdusă obligativitatea alinierii funcționării ANRE cu legislația și reglementările europene.

Instituții publice precum Consiliului Național al Audiovizualului sau Avocatul Poporului își desfășoară deja activitatea sub prevederi similare celor enunțate în proiectul de lege depus de deputata USR Cristina Prună.

În urma adoptării proiectului, controlul parlamentar asupra ANRE va căpăta o semnificație reală, prin responsabilizarea conducerii instituției pentru performanțele înregistrate de aceasta.