Cristina Prună: Zero Taxe, soluția pentru a crește atractivitatea muncii în România

Cristina Prună: Zero Taxe, soluția pentru a crește atractivitatea muncii în România

Cristina Prună, vicepreședinte al Camerei Deputaților, atrage atenția asupra faptului că România are nevoie de tot mai mulți muncitori străini, în contextul în care crește constant numărul locurilor de muncă neocupate în economie, preponderent în domeniul construcțiilor și HoReCa. Soluția pentru a crește atractivitatea muncii în România o reprezintă Zero Taxe, propunerea formulată de USR încă din noiembrie 2019, care ar presupune, în 2022, scutirea de taxe și impozite a primilor 2.550 de lei din salariul românilor.

Necesarul de forță de muncă străină pentru 2022 s-a dublat față de anul acesta. România ar putea ajunge, astfel, la un nivel record de 100.000 de muncitori străini care vor intra pe piața muncii. Aceste date vin chiar de la Ministerul Muncii. Astfel, numărul de avize care pot fi acordate muncitorilor străini va fi dublat, de la 50.000, câte avem anul acesta. România nu poate prospera fără resursa umană, adică oameni calificați care să muncească în economie. Realitatea este însă îngrijorătoare. Avem un număr tot mai mare de locuri de muncă neocupate, preponderent în construcții și HoReCa. Ofertele din piață nu se ridică însă la așteptări, iar românii aleg să nu muncească sau să plece în țările vestice la salarii mai bune. Mai trist este că salariile sunt mici în România din cauza taxelor foarte mari pe care le ia statul. Impozitarea salariilor mici este în continuare cea mai mare din Europa!”, declară deputata USR Cristina Prună.

Soluția USR pentru a crește atractivitatea muncii în România este scutirea echivalentului salariului minim de taxe și impozite. Adică, în 2021, ar fi fost scutiți de taxare primii 2.300 de lei, iar în 2022, ar urma să fie scutiți primii 2.550 de lei. Fiecare angajat român ar avea în plus în buzunar, la sfârșitul lunii, cu mai bine de 900 de lei.

Putem aplica măsura gradual, începând cu un domeniu, precum HoReCa. Mereu vor spune că nu sunt bani și că altele sunt prioritățile. Lucrurile sunt însă mult mai simple. Dacă statul român vrea să încurajeze munca la noi în țară, atunci taxarea excesivă trebuie să înceteze. O fac și alte state dezvoltate”, mai declară Cristina Prună.

Mai multe despre măsura Zero Taxe și aplicarea ei pe https://zerotaxe.ro.