Proiectul USR prin care primăriile se vor putea împrumuta pentru plata termoficării peste iarnă, raport pozitiv în Senat

Proiectul USR prin care primăriile se vor putea împrumuta pentru plata termoficării peste iarnă, raport pozitiv în Senat

Proiectul USR de lege prin care se permite primăriilor să se împrumute de la Trezoreria Statului pentru asigurarea funcționării sistemului centralizat de furnizare a energiei termice a primit raport favorabil din partea Comisiilor pentru buget-finanțe, respectiv pentru administrație publică din Senat. USR își exprimă speranța ca propunerea legislativă să primească în timpul cel mai scurt votul plenului Senatului și, apoi, al Camerei Deputaților, pentru ca sute de mii de români să nu rămână fără apă caldă și căldură în iarna care bate la ușă.

Mă bucur să îi văd pe colegii senatori votând în consens pentru a veni în sprijinul autorităților locale în această perioadă dificilă, în care costurile pentru asigurarea căldurii în casele oamenilor au crescut semnificativ. Sper ca proiectul să aibă același parcurs și la Camera Deputaților, unde să se discute cu aceeași celeritate în comisii și plen, pentru ca primăriile să poată să se împrumute de la Trezoreria Statului pentru finanțarea termoficării în cel mai scurt timp posibil”, declară deputata USR Oana Cambera, unul dintre inițiatorii proiectului de lege.

Mă bucur că partidele politice au înțeles urgența şi necesitatea acestui proiect legislativ şi au dat raport favorabil în comisiile Senatului. Am speranța că acest proiect va fi adoptat de către Parlament şi, astfel, primăriile se vor putea împrumuta de la Trezorerie pentru a asigura oamenilor căldură şi apă caldă în această iarnă care se anunță a fi una complicată”, precizează senatoarea USR Silvia Dinică, co-inițiator al propunerii legislative.

Este foarte important ca primăriile care administrează localități în care este folosit un sistem de termoficare să poată asigura funcționarea acestuia. În contextul crizei europene a prețurilor la gaze, trebuie să oferim orașelor cât mai multe mecanisme prin care să mențină funcționale aceste sisteme pe timp de iarnă. Acest proiect de lege va acționa ca o plasă de siguranță în eventualitatea în care aceste administrații vor avea nevoie de sume de bani suplimentare pentru a acoperi costurile facturilor la gaz”, declară senatorul USR Raoul Trifan, un alt inițiator al proiectului.

Depus la începutul lunii noiembrie, proiectul prevede ca unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale să poată solicita în anii 2021-2022 contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 1 miliard de lei. Împrumuturile se vor contracta de către UAT-uri strict pentru asigurarea funcționării sistemului centralizat de furnizare a energiei termice, respectiv pentru plata facturilor restante și acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului de termoficare.

Propunerea USR a fost avizată favorabil de Consiliul Legislativ și, după votul plenului Senatului, va intra în dezbaterea Camerei Deputaților. USR face un apel către celelalte partide parlamentare ca proiectul să fie adoptat cât mai curând posibil.

În momentul actual, doar pentru 25 de municipii din România este nevoie de 1,27 miliarde lei pentru a susține sistemul de termoficare în perioada octombrie 2021 – aprilie 2022, bani pe care autoritățile nu îi au în bugetele locale. Prin urmare, sunt imperative măsurile pentru asigurarea cu apă caldă şi căldură a populației, serviciu public având caracter social, precum şi pentru eliminarea blocajelor şi întreruperilor determinate de lipsa disponibilităților în bugetele locale.