USR rezolvă blocajele provocate de noul USL și îi susține pe artiști

USR rezolvă blocajele provocate de noul USL și îi susține pe artiști

Deputatul USR Iulian Bulai, președintele Comisiei de cultură din Camera Deputaților, atrage atenția că modificările adoptate în Senat la Legea drepturilor de autor aduc atingere drepturilor artiștilor. PSD și PNL au propus ca banii nerevendicați din drepturile de autor să ajungă la bugetul de stat în loc să fie distribuiți în interiorul breslei. Pentru rezolvarea problemei, deputatul USR va propune eliminarea prevederilor nocive adoptate în Senat.

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inițiat de Guvern, a fost adoptat de Senat pe 10 noiembrie, cu o serie de modificări PSD și PNL care aduc atingere drepturilor artiștilor.

Și eu, și USR facem tot ce putem să ascultăm și să susținem artiștii. Ca parlamentar, atunci când faci o propunere legislativă, prima grijă pe care trebuie să o ai e să nu complici viața oamenilor. Însă, am ajuns să mă întreb serios dacă PNL și PSD știu asta, cel puțin când vine vorba de artiști și cultură. La Comisia de cultură de la Camera Deputaților au ajuns modificările la Legea drepturilor de autor, în forma adoptată de Senat. E o directivă europeană care trebuie transpusă, fiindcă altfel România o să plătească amenzi mari. Am găsit acolo, fără nicio legătură cu directiva, un amendament care, practic, naționaliza niște bani destinați artiștilor, bani pe care organismele de gestiune colectivă, private, nu-i distribuie uneori așa cum trebuie (iar Statul stă, se uită și se miră). Banii s-ar vărsa în Fondul Cultural Național și de-acolo, Dumnezeu cu mila, cum s-ar putea folosi fără încălcarea, încă o dată, a Constituției”, declară deputatul USR Iulian Bulai, președintele Comisiei de cultură din Camera Deputaților.

Parlamentarul USR s-a întâlnit, săptămâna aceasta, cu majoritatea organismelor de gestiune colectivă reprezentative, dar și cu reprezentanți ai instituțiilor publice vizate de modificările adoptate în Senat. În urma discuțiilor, deputatul Iulian Bulai a formulat un amendament de eliminare a prevederilor introduse la Senat de PSD și PNL.

3.000 de oameni, artiști în general, au semnat o petiție împotriva acestei inițiative. O inițiativă care pare o demonstrație de forță a PSD și PNL pe model «intrăm cu motocoasa, poate scoatem un cui». Fondul Cultural Național are nevoie de mai mulți bani. Ne străduim să identificăm mai multe surse de finanțare. Doar că să iei bani de la artiști ca să-i dai la Fondul Cultural nu e o soluție. E un blocaj. O spoliere care pune o parte a mediului cultural în contra celeilalte. Mă voi lupta în Comisie pentru ca prevederea să fie eliminată”, mai precizează deputatul USR Iulian Bulai.