PSD îl vrea la ANRE pe Iulian Iancu, cel care a periclitat “parteneriatele strategice cu state occidentale” ale României

PSD îl vrea la ANRE pe Iulian Iancu, cel care a periclitat “parteneriatele strategice cu state occidentale” ale României

În plină criză energetică și cu un război în desfășurare la granițele României, PSD continuă seria numirilor controversate la vârful Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei.

După ce Alexandru Stănescu, fratele pesedistului Paul Stănescu, și-a anunțat ieri demisia din funcția de membru al conducerii ANRE, PSD vrea să-l propună în această funcție pe Iulian Iancu, un personaj controversat, despre care fostul deputat PSD Georgian Pop afirma într-o comunicare adresată Ambasadei SUA de la București, publicată de Wikileaks, că “tipul acesta este cumpărat de Gazprom.”

În urmă cu doi ani și jumătate, când PSD l-a propus pe Iulian Iancu pentru funcția de vicepremier pe probleme economice în guvernul Dăncilă, președintele Iohannis a refuzat această numire, arătând că iulian Iancu periclitează „decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale.”

USR solicită ca Marcel Ciolacu și Florin Cîțu să explice public de ce susțin un astfel de personaj la conducerea ANRE.

USR face un apel către toate partidele parlamentare și le solicită un proces transparent de selecție pentru a promova un profesionist în această funcție și să înceteze cu numirile bazate doar pe carnetul de partid într-o perioadă de criză pe piața energiei. În decembrie 2021, USR a atacat la CCR numirea lui Alexandru Stănescu în conducerea ANRE, atrăgând atenția că acesta nu are nicio legătură cu domeniul energiei și nici nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege, însă CCR nu s-a pronunțat încă în această speță.

Noua propunere a PSD este mult mai nocivă, Iulian Iancu fiind responsabil pentru elaborarea mai multor modificări legislative care au dus la blocarea Legii offshore și la retragerea investitorilor din proiectele legate de exploatarea gazelor din Marea Neagră. În consecință, România nu a exploatat până în prezent deloc gazele din Marea Neagră.

„În noul context al războiului din Ucraina, sectorul energetic este o componentă de securitate cheie, iar cineva care a primit o astfel de etichetă de la cel mai înalt nivel și nu a putut ocupa o funcție în Guvernul României nu ar avea ce să caute nici în conducerea ANRE. Marcel Ciolacu, PSD și actualul ministru al Apărării chiar nu înțeleg care le sunt îndatoririle”, a afirmat Cristina Prună, deputat USR.

Iulian Iancu este de asemenea promotorul unor măsuri controversate legate de reglementarea prețului gazului, care au descurajat producția internă în favoarea gazelor de import rusești, accentuând declinul producției nationale de gaze naturale, cu consecințele grave reflectate în securitatea energetică a României.