Plenul Senatului a adoptat în unanimitate inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop, Filip Havârneanu, Ionuț Moșteanu și Brian Cristian prin care administrațiile locale trebuie să aloce un procent minim de 35% din bugetul local sau central destinat sportului pentru susţinerea activităţilor sportive la nivel de copii şi juniori. Proiectul va intra în dezbaterea Camerei Deputaților, care este for decizional.
Procentul de 35% permite autorităților locale să finanțeze nu doar o ramură sportivă sau un club, ci mai multe ramuri sportive, asociații sportive școlare sau cluburi sportive private, cu condiția ca acestea să se afle pe raza localității respective.
În decembrie 2021, deputatul USR Tudor Pop a trimis o solicitare pe Legea 544 tuturor municipiilor din țară și a cerut bugetul total alocat sportului prin programele cluburilor sportive de drept public și privat. El a ajuns astfel la concluzia că există o disproporție între sumele cheltuite pentru activitățile sportive ale seniorilor și cele pentru copii și juniori. A devenit astfel evidentă necesitatea existenței unor prevederi legislative care să facă obligatorie alocarea unui anumit procent din buget pentru programele sportive dedicate tinerilor, procent fixat la 35%.
„Municipalitatea care alocă cei mai mulți bani finanțării programelor sportive dedicate juniorilor este Focșani, cu 3.865.000 de lei dintr-un total de aproape 11.000.000 de lei, iar cel mai puțin alocă municipiul Ploiești, cu 38.890 de lei dintr-un total de 4.435.593. În măsura în care avem spațiu bugetar prevăzut pentru susținerea secțiilor de seniori unde avem cheltuieli cu remunerarea sportivilor, a staff-ului tehnic, hrană, transport, cantonamente, ar trebui să existe spațiu și pentru cheltuielile loturilor de copii și de juniori”, a declarat deputatul USR Tudor Pop.În cadrul dezbaterilor din Plenul Senatului, senatorul USR Claudiu Mureșan a atras atenția că rata celor care nu practică nicio formă de sport în segmentul de vârstă 5-14 ani este de 47%, ea urcând la aproape 79% în segmentul 15-24 ani: „Sportul trebuie să fie accesibil pentru toți. Inițiativa legislativă pe care o discutăm astăzi oferă câteva soluții pentru această zonă subfinanțată din sportul românesc.”Claudiu Mureșan a mai argumentat că bazele de pregătire pentru juniori sunt slab dotate și nu de puține ori copiii sunt nevoiți să vină cu bani de acasă pentru închirierea sălilor pentru antrenament și pentru echipamentul de concurs, ceea ce nu este în măsură să asigure performanța: „Performanța la seniori se poate face numai dacă există o bază de selecție oferită de centrele de copii și juniori”, a concluzionat senatorul USR.