Cătălin Drulă: Răstitul militar la prețuri, asa cum face premierul, nu este o soluție!

Cătălin Drulă: Răstitul militar la prețuri, asa cum face premierul, nu este o soluție!

Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, face apel către premierul Nicolae Ciucă să dea dovadă de coerență în gestionarea crizei prețurilor carburanților și să adopte în procedură de urgență reducerea TVA de la 19 la 5% pentru carburant, proiect propus de USR încă de acum câteva săptămâni pentru a scădea prețul final la pompă.

În acest sens, Cătălin Drulă subliniază faptul că bălbâielile actualei guvernări PSD-PNL pe acest subiect nu au făcut decât să sporească neîncrederea oamenilor și să alimenteze panica, lucru văzut inclusiv miercuri seară, în contextul cozilor formate la stațiile de alimentare.

„Răstitul militar la prețuri, asa cum face premierul, nu este o soluție. Nicolae Ciucă se răstește la prețuri, declanșând controale, dar nu așa funcționează o economie. Nu poți să te răstești sau să dai ordine și prețurile să se conformeze după tine. Panica și neîncrederea oamenilor apar din cauza unei guvernări care își dă cu stângul în dreptul, de trei luni de zile cel puțin pe tema crizei energiei și a carburanților.

La fel ca la pretul la gaze și electricitate, la carburant am avut măsuri anunțate, care apoi nu s-au concretizat. Dacă vă aduceți aminte acum câteva săptămâni, guvernarea PSD-PNL vorbea despre scăderea accizelor ca o formă de a reduce prețul final al carburanților, după care după doua zile au constatat că nu se poate și, la loc comanda”, susține Cătălin Drulă.

Liderul interimar al USR subliniază faptul că, într-o perioadă de criză, trebuie adoptate soluții bune, indiferent dacă sunt propuse de un partid de opoziție. Actuala coaliție, însă, preferă să ducă bătălii politice interne în loc să găsească soluții concrete și imediate pentru cetățeni.

„Astea sunt efectele unei guvernări incoerente, cu două partide care se ceartă între ele fie că e Virgil Popescu sau că e ministrul Câciu de la Finanțe, sunt oameni care demult trebuiau remaniați. Este o guvernare înghețață între doi parteneri care nu au încredere unul în altul și care nu sunt în stare să ia măsuri și soluții”, a adăugat Cătălin Drulă.

În acest context, Cătălin Drulă reamintește faptul că USR a propus încă de acum câteva săptămâni un proiect de lege care prevede reducerea TVA de la 19 la 5% pentru carburant, măsură aplicată și în alte state membre europene pentru a ușura din povara prețului la consumatorul final (detalii, aici).

“E o soluție care ar funcționa pentru perioadele acestea de vârf de preț, am văzut că există o scădere a prețului pe baril pe plan mondial și sperăm ca asta să se reflecte și în zilele următoare”, a conchis liderul interimar al USR.

Proiectul de lege propus de USR poate fi consultat aici. 

(Foto: Inquam Photos)