Proiectul legislativ de decontare a procedurilor de fertilizare in vitro prin Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate depus de USR a fost respins de parlamentarii PSD-PNL-UDMR din Comisia de Sănătate din Senat, după ce inițial a primit raport favorabil de la Comisia de Buget Finanțe, de la Comisia pentru Drepturile Omului și Consiliul Economic și Social.
Infertilitatea nu este un moft, ci o boală care afectează 1 din 5 cupluri și pentru foarte multe dintre acestea singura soluție este fertilizarea in vitro. Această procedură este însă costisitoare și până acum statul român nu a făcut nimic pentru a veni în ajutorul cuplurilor care își doresc copii și nu-i pot avea pe cale naturală.
Au fost în trecut programe la anumite primării din țară, ca de exemplu la Primăria București sau Primăria Constanța, care au acordat vouchere cu care cuplurile puteau merge la anumite clinici pentru decontarea unei părți din costul procedurilor de fertilizare in vitro. La Ministerul Sănătății există și acum un subprogram de acest fel, tot pe bază de vouchere, dar nu beneficiază de finanțare.
„Nu e suficient! Cuplurile, femeile afectate de infertilitate și care vor să apeleze la aceste proceduri nu pot aștepta nici tombole, nici disponibilitatea ministrului de a finanța sau nu, nici campania electorală. Cei care suferă de infertilitate au nevoie predictibilitate și siguranță. De aceea proiectul pe care l-am depus la începutul acestui an are ca principal scop decontarea procedurilor de fertilizare in vitro prin Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, la fel ca orice altă procedură medicală. Nu se vrea. Pur și simplu. Sau nu se vrea acum pentru că nu e campanie electorală. E clar acest lucru din raportul negativ pe care proiectul l-a primit zilele trecute în Comisia de Sănătate din Senat prin votul parlamentarilor PSD, PNL, UDMR. Deși în urmă cu o lună ministrul Rafila se poza cu ministrul Firea și amândoi declarau că susțin acest demers, ba mai mult au găsit și finanțare, Ministerul Sănătății a găsit de cuviință să declare către Comisia de Sănătate din Senat că nu susține proiectul de lege. Mai mult decât atât, amendamentele pe care le-am propus, prin care se eliminau criteriile inițiale de eligibilitate și care extindeau vârstă beneficiarelor până la 45 de ani, au fost respinse de majoritatea PSD- PNL-UDMR din Comisia de Sănătate fără niciun motiv. Concluzia mea este că pur și simplu își bat joc de noi și puțin îi interesează de sănătatea românilor”, a declarat Cristina Rizea, deputata care a inițiat acest proiect.
În 2021, în România s-au născut cei mai puțini copii din perioada postdecembristă. Este un motiv în plus ca statul român să acționeze proactiv cu măsuri pentru creșterea natalității și scăderea gradului de îmbătrânire a populației. Decontarea procedurilor de fertilizare in vitro din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate este una dintre aceste măsuri.
Proiectul de lege urmează să fie prezentat plenului Senatului cu propunere de respingere, după care proiectul va fi înaintat Camerei Deputaților care este for decizional. O legislație similară există în multe alte state din lumea civilizată.