România se împrumută cel mai scump, are cel mai mare deficit bugetar și cel mai mare deficit de cont curent dintre toate statele UE. Pentru că nu a ținut în frâu cheltuielile statului, pentru că nu a promovat măsuri care să ajute economia și pentru lipsa de credibilitate în fața partenerilor externi, principalele cauze ale dobânzilor uriașe pe care România trebuie să le plătească, USR solicită demiterea de urgență a ministrului Finanțelor, Adrian Câciu.
„Ne împrumutăm cel mai scump din UE pentru că investitorii nu au încredere în Guvernul României. Dobânda uriașă pe care o plătește România pentru împrumuturile pe temen lung se poate explica prin ineficiența măsurilor economice propuse de Guvernul Ciucă și prin lipsa de credibilitate pe plan internațional a ministrului Finanțelor, Adrian Câciu. În câteva cuvinte despre măsurile Guvernului Ciucă: prea târziu, prea puțin, fără vizune și fără coerență. Avem toți factorii naturali necesari unei economii puternice și dinamice și cea mai mică dependență față de gazul rusesc. Ei bine, cât timp promovăm amatorismul și lipsa de viziune, toate aceste atuuri nu sunt suficiente pentru a ne poziționa bine pe piețele internaționale”, a declarat Anca Dragu, senator și vicepreședintă USR.
În prezent, rata dobânzii pe termen lung (împrumuturi pe zece ani) pentru România este de 6,83%, un nivel mai mare decât în cazul unor state puternic criticate în blocul comunitar pentru politicile economice și sociale, precum Ungaria și Polonia. Mai mult, Grecia, stat care a trecut printr-o gravă criză economică și de credibilitate, plătește o dobândă pe termen lung de doar 2,92%, în timp ce Bulgaria se împrumută cu doar 1,9%. România plătește enorm și în comparație cu state care nu fac parte din Uniunea Europeană. De exemplu, chiar și Serbia, deși are o conducere pro-rusă și o economie vulnerabilă și un rating de țară sub rating-ul nostru pare mai credibilă pe plan internațional, având o rată a dobânzii la împrumuturile pe zece ani de 5,37%.