Consilierii județeni USR Cluj vor sesiza CNCD după ce președintele CJ, Alin Tișe, i-a numit „autiști”

Consilierii județeni USR Cluj vor sesiza CNCD după ce președintele CJ, Alin Tișe, i-a numit „autiști”

În ședința extraordinară convocată astăzi, președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, s-a adresat consilierului județean USR Ionuț Florea folosind termenul „autist” cu profundă conotație negativă.

„Am crezut că doar colegul dumneavoastră care a plecat este autist și cântă după ureche, dar văd că și dumneavoastră cântați după ureche” au fost cuvintele președintelui CJ Cluj.

Consilierul USR, Dr. Mihai Iepure i-a atras atenția cu privire la gravitatea afirmației și l-a invitat să nu utilizeze termeni medicali care pot aduce jigniri pacienților suferind de această patologie. Domnul Tișe nu a părut că înțelege gravitatea situației și a precizat că se referea la „autism administrativ”. În consecință, USR va sesiza Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Din păcate, nu este prima dată când autoritățile statului român includ în discursul lor public acest cuvânt care desemnează un diagnostic medical extrem de grav fără să conștientizeze impactul asupra persoanelor cu această afecțiune.

USR Cluj consideră că nicio dispută politică nu justifică o astfel de atitudine și jigniri. Organizația face apel la o relație instituțională bazată pe respect reciproc din partea tuturor autorităților și, de asemenea, invită liderii de opinie să condamne orice ieșire care nu este în concordanță cu un discurs public civilizat.

Incidentul produs de președintele CJ a deturnat atenția de la problemele ridicate de consilierii județeni USR printre care și cea a creșterii angajărilor în sistemul bugetar. Concret, în condițiile în care inflația a atins cote nemaiîntâlnite de 20 ani și coaliția PSD-PNL a promis înghețarea angajărilor în sistemul bugetar, USR a cerut renunțarea la a înființa, în cadrul CJ, un nou serviciu cu atribuții de reprezentare și protocol în condițiile în care există deja un serviciu de Relații Publice și un serviciu de Administrație Publica ATOP care îndeplinesc astfel de atribuții.

Membri, parlamentari, consilieri locali sau județeni USR din toată țara au mai avut parte de experiențe asemănătoare – limbaj nepotrivit și/sau comportament violent – de-a lungul timpului din partea unor persoane cu funcții publice sau politice.

USR va continua să apere drepturile și imaginea pacienților cu diferite afecțiuni, dar și să lupte, pe toate căile, împotriva acestor tipuri de intimidări.