Întreprinderile create pentru integrarea cetățenilor defavorizați, ajutate printr-un proiect USR adoptat de Parlament

Întreprinderile create pentru integrarea cetățenilor defavorizați, ajutate printr-un proiect USR adoptat de Parlament

Camera Deputaților a adoptat, astăzi, în calitate de Cameră decizională, propunerile USR de modificare a Legii voluntariatului, astfel încât întreprinderile sociale, care depun un efort major în integrarea în societate a cetățenilor defavorizați, să poată lucra cu voluntari. În acest fel, persoanele defavorizate au o șansă mai mare la un loc de muncă stabil și, respectiv, la o viață demnă.

Pentru încurajarea creării de noi întreprinderi sociale și pentru sprijinirea celor existente, deputatul USR Radu Molnar și senatorul USR Cristian Bordei au inițiat un pachet de legi privind economia socială, iar unul din proiecte, cel referitor la activitățile de voluntariat în întreprinderile sociale, a fost adoptat, astăzi, de Parlament.

Deși pare de necrezut, voluntarii nu pot contribui astăzi la activitățile care au ca scop reintegrarea și susținerea persoanelor defavorizate, dacă organizatorul este o întreprindere socială! Iar asta se întâmplă în țara în care societatea civilă a demonstrat în repetate rânduri că este activă și se implică pentru cauzele în care crede. Uneori chiar mai mult decât cei direct responsabili. Aceste companii au nevoie de asistenți sociali, psihologi, psihiatri, consilieri pentru pregătire profesională și specialiști în lupta cu diferitele provocări individuale, fie că vorbim despre lipsa experienței, boli, dependență, discriminare etc. Prin votul de astăzi, creăm cadrul legal de ajutorare a celor pe care societatea i-a lăsat în urmă”, declară deputatul USR Radu Molnar.

Dezvoltarea sectorului întreprinderilor sociale de inserție este esențială pentru transformarea modului în care persoanele din categoriile vulnerabile pot fi recuperate pentru o viața activă şi demnă. Proiectul prin care este permis voluntariatul în cadrul acestor întreprinderi, care trebuie să respecte o serie de cerințe foarte restrictive pentru a funcționa, este o componentă a unui pachet legislativ mai larg de sprijin a acestui domeniu”, precizează senatorul USR Cristian Bordei.

Proiectul de lege modifică Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activității de voluntariat în România în sensul ca întreprinderile sociale să poată lucra cu voluntari.

Până acum, acest lucru nu era permis deoarece întreprinderile sociale au statut de companii, iar firmele nu pot folosi voluntari. Însă, spre deosebire de celelalte afaceri care sunt orientate spre profit, scopul principal al întreprinderilor sociale nu este profitul. Dimpotrivă, legea le obligă să reinvestească în activitatea lor 70% din profitul obținut. Pe lângă asta, trebuie ca cel puțin 30% dintre angajați să îndeplinească criterii speciale și să desfășoare cel puțin 30% din activitate. Succesul unor astfel de companii se măsoară în oameni ajutați să devină independenți financiar și stabili social, nu în bani.

Totodată, pentru a face față provocărilor specifice activității lor, întreprinderile sociale trebuie să colaboreze cu profesioniști – asistenți sociali, psihologi, psihiatri, consilieri -, doar că, din cauza limitărilor financiare, serviciile acestora nu pot fi contractate.

Pachetul USR de legi privind economia socială mai vizează:

– Extinderea listei entităților care stabilesc dacă o persoană aparține unui grup vulnerabil.

– Extinderea conceptului de grup vulnerabil.

– Includerea întreprinderilor sociale de inserție între organizațiile care pot beneficia de donarea celor 3,5% din impozit.

– Includerea dreptului consiliilor locale și județene de a participa cu capital sau cu bunuri la înființarea, funcționarea și dezvoltarea întreprinderilor sociale.