Proiect USR: Platformă pentru evaluarea pregătirii oferite medicilor rezidenți

Proiect USR: Platformă pentru evaluarea pregătirii oferite medicilor rezidenți

USR a depus, la inițiativa parlamentarilor Adrian Wiener și Silvia Dinică, un proiect de lege prin care medicii rezidenți să poată evalua, anonim, prin intermediul unei platforme și pe criterii obiective, pregătirea oferită în centrele universitare. În acest fel, coordonatorii și îndrumătorii de rezidențiat vor putea corecta eventualele neajunsuri și, implicit, va crește calitatea pregătirii medicilor rezidenților.

O platformă de evaluare de către medicii rezidenți a calității pregătirii în clinicile universitare este absolut firească. Este un ghid esențial pentru cei aflați la început de carieră și care sunt în fața unor alegeri care le vor marca definitiv traiectoria profesională. Accesăm astfel de evaluări pentru un concediu de 7 zile, cu atât mai mult pentru formare într-o carieră de medic specialist. Este important, de asemenea, pentru coordonatorii și îndrumătorii de rezidențiat, pentru cei responsabili de componentele instruirii tinerilor medicii să aibă un feedback, o oglindă a activității lor didactice, un instrument de ameliorare a eventualelor neajunsuri”, declară deputatul USR Adrian Wiener.

Propunerea USR modifică și completează Ordonanța Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului.

Concret, Ministerul Sănătății va fi obligat să creeze o platformă online prin care rezidenții, sub rezerva nedivulgării identității, să poată evalua calitatea pregătirii în rezidențiat, implicarea coordonatorilor de rezidențiat, interacțiunea cu îndrumătorul, profesorul responsabil de stagiu și cu asistentul universitar, accesul la baza de pregătire și activitatea clinică pentru fiecare centru de pregătire.

Totodată, propunerea legislativă prevede implicarea Colegiilor profesionale – Colegiul Medicilor, Colegiul Farmaciștilor, Colegiul Medicilor Stomatologi – în evaluarea necesarului de locuri pe specialități la rezidențiat.

Prevederile din proiectul USR ar urma să intre în vigoare începând cu noul program post-universitar 2022-2023.