Inițiativă USR:  Prima sală din Parlamentul României, denumită după o femeie

Inițiativă USR: Prima sală din Parlamentul României, denumită după o femeie

După mai bine de 25 de ani de la inaugurare, una dintre cele 1.000 de săli din Parlamentul României a fost denumită după o femeie: Hortensia Papadat-Bengescu, scriitoare din perioada interbelică.

A durat aproape un an să se întâmple acest lucru, iar prima solicitare USR a fost respinsă.

”Ne-am lovit de scepticism, de sprâncene ridicate, de sentimentul că deranjăm, că insistăm prea mult pentru un lucru “prea mic”. Nu e un lucru mic. E vorba despre a începe să recunoaștem meritele enorme pe care femeile le-au avut de-a lungul istoriei. O istorie care de multe ori le șterge urmele, reuşitele, contribuţiile, le șterge din memoria colectivă și din gândurile noastre de zi cu zi. Această sală e astăzi un simbol. Sigur că, nu sunt naivă, e un pas infim de făcut în direcția recunoşterii rezultatelor liderilor femei din Romania”, spune deputata USR Diana Buzoianu, inițiatoarea demersului.

Cât de complicat a fost ca o sală din Parlament să fie denumită după o femeie

Ideea a fost a deputatei USR Diana Buzoianu care împreună cu senatoarea USR Anca Dragu au depus o solicitare în acest sens în decembrie 2021 către conducerea Parlamentului.

Inițiatoarele ar fi dorit ca sala de conferință ”Drepturilor omului” din Parlament să devină prima sală care să primească numele unei femei, însă cererea a fost respinsă pe motiv că ”sala este mult prea importantă” ca să își schimbe denumirea.

După acest refuz, deputatul USR Iulian Bulai, președinte al Comisiei de cultură din Camera Deputaților, a depus cerere pentru redenumirea sălii comisiei de cultură, care a fost, în cele din urmă, acceptată.

Denumirea unei săli din Parlamentul României după o femeie are valoare de simbol în direcția recunoşterii eforturilor și meritelor pe care femeile le-au avut pentru progresul României, fie că este vorba de cultură, economie sau politică.