Prioritatea lui Bode au fost BMW-urile, nu dotările de intervenție și siguranță ale polițiștilor

Episodul extrem de jenant pentru Poliția condusă de Lucian Bode derulat miercuri seara este doar ultimul dintr-un lung șir și subliniază eșecul total al acestuia la conducerea MAI. În mandatul lui Lucian Bode, mai preocupat să facă afaceri în beneficiul prietenului președintelui decât de rezolvarea problemelor reale ale polițiștilor și jandarmilor, forțele de ordine au ajuns bătaia de joc a infractorilor.

Un șmecher își bate joc de polițiști și jandarmi. Pleacă în trombă de unde n-a putut fi reținut. Risca să calce cu mașina oameni, dar autoritatea legii a stat pasivă. Nu există episod mai clar de eșec total al lui Lucian Nicolae Bode în fruntea Ministerului de Interne. O rușine de manager și politician, care a deprofesionalizat poliția și a transformat-o în piață de desfacere pentru afaceriștii prieteni cu Iohannis. Nu există vulnerabilitate mai mare pentru România (și accederea la spațiul Schengen) decât Lucian Nicolae Bode. O recunoaște indirect până și Ciucă, care le-a zis la Bruxelles europarlamentarilor «să nu fie vocali» împotriva Olandei. Eu știam că în Armată există onoare. Cum nu-i crapă obrazul lui Ciucă să-l țină pe Lucian Nicolae Bode în funcție nu pot să înțeleg”, declară Cătălin Drulă, președintele USR.

Zilele acestea se împlinește o lună de când purtătorul de cuvânt al Guvernului anunța că ministrul Bode și-a trimis Corpul de Control să verifice licitația cu BMW-urile de la prietenul președintelui Iohannis. USR îi solicită ministrului Bode să prezinte concluziile verificărilor și soluțiile propuse.

De asemenea, USR așteaptă răspunsul ministrului Bode și la o serie de întrebări legate de derularea proiectului din fonduri europene prin care a cumpărat cele 600 de BMW-uri.

Prin proiectul „Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație”, în valoare de 126,8 milioane lei, trebuiau achiziționate nu doar autospeciale de poliție, ci și „250 de aparate pentru măsurarea vitezei de circulație a autovehiculelor, 4.000 de dispozitive mobile, 1.400 de imprimante mobile termice, 44 de sisteme electronice mobile de depistare a substanțelor stupefiante în salivă, un sistem de colectare a datelor pentru siguranţă în trafic”.

Ce echipamente au fost achiziționate, în ce cantități, la ce preț și care este furnizorul? Există proceduri de achiziție în derulare? Dacă da, pentru ce echipamente? Dacă există echipamente care nu au fost achiziționate încă, care sunt acestea și motivele pentru care procedurile de achiziții încă nu au fost demarate?

Îl așteptăm pe ministrul Bode să răspundă public la toate aceste întrebări. Dacă nu, i-au fost trimise și pe cale parlamentară, sub semnătura deputatului USR Bogdan Rodeanu.