USR: Ministrul Energiei și directorul Hidroelectrica trebuie să dea explicații pe tema blocării construcției hidrocentralelor de la Valea Sadului și Curtișoara

Reprezentanții USR din Comisia de Industrii a Camerei Deputaților solicită ministrului Energiei, Virgil Popescu, și directorului Hidroelectrica, Bogdan Badea, explicații legate de blocarea finalizării construcției a două hidrocentrale de pe râul Jiu, Valea Sadului și Curtișoara.

Cele două hidrocentrale sunt finalizate în proporție de 65% și împreună ar avea o capacitate de producție de 82 MW/oră.

„Vrem să obținem niște răspunsuri de bun simț care ar putea schimba în bine situația prețurilor la energie în România. Abandonarea celor două hidrocentrale și readucerea lor la situația inițială ar presupune niște costuri mai mari decât cele necesare pentru finalizarea acestora”, a afirmat deputatul USR Radu Miruță.

Construcția celor două hidrocentrale a presupus deja cheltuirea unor sume mari de bani, pentru mutarea unor biserici și cimitire, construcția unor baraje și chiar a spațiilor pentru montarea turbinelor hidrocentralelor.

„România a fost exportator net de energie electrică, dar a devenit importator net. Aceste lucrări au fost gândite să fie profitabile în condițiile în care prețul MW era 40 de dolari. Acum se vinde energie și cu 600 de dolari și, în aceste condiții, România nu reușește să devină o țară care poate reduce prețurile la energie și chiar să exporte din nou energie electrică”, a mai declarat deputatul Radu Miruță.

Directorul Hidroelectrica a fost chemat în Parlament, printr-o cerere depusă de reprezentanții USR la președintele Comisiei de industrii din Camera Deputaților, fiind depusă de asemenea o interpelare la Ministerul Energiei, prin care ministrului Virgil Popescu i se solicită să explice public această situație.