USR cere Parlamentului României să adopte o rezoluție prin care regimul lui Putin este declarat „regim terorist”

USR cere Parlamentului României să adopte o rezoluție prin care regimul lui Putin este declarat „regim terorist”

USR cere Parlamentului adoptarea unei rezoluții prin care se recunoaște caracterul terorist al regimului lui Vladimir Putin. Inițiativa survine în a 250-a zi de la invadarea ilegală și nejustificată Ucrainei de către trupe ale Armatei Ruse, după retragerea Moscovei din cadrul acordului privind livrarea de cereale ucrainene către cele mai sărace țări din Africa și după ce generalii lui Putin s-au angajat într-un furibund atac cu rachete împotriva infrastructurii critice a Ucrainei și a civililor care locuiesc la sute de kilometri depărtate de linia frontului.

Argumentând demersul parlamentarilor USR, Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, a arătat că felul în care generalii subordonați lui Putin au acționat, ordonând și comițând crime de război, ucigând nediscriminat  bătrâni, femei și copii, bombardând structuri civile, instalații de apă și de producere a energiei electrice, afectând viețile a milioane de persoane nevinovate, nu poate fi catalogat decât într-un singur fel: terorism.

„De 250 de zile, asistăm la o agresiune nemiloasă a regimului Putin împotriva a milioane de civili ucraineni care nu au nicio vină și care trebuie să fie protejați de comunitatea internațională. A venit momentul ca Parlamentul României să aibă o poziție foarte clară, să exprime cât de puternic susține România poporul ucrainean, cât de puternic susține România respectarea dreptului internațional. Sperăm să convingem cât de repede o majoritate a parlamentarilor pentru adoptarea acestei rezoluții în Parlament, în cele două camere”, a declarat Radu Mihail.

La 28 februarie 2022, Parlamentul României a adoptat Declarația nr. 1/2022 cu privire la situația din Ucraina prin care a condamnat cu fermitate agresiunea armată masivă a Federației Ruse asupra Ucrainei, în contextul acțiunilor regimului rus din ultimele luni de escaladare a conflictului, reafirmând sprijinul fără echivoc față de independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, conform frontierelor sale recunoscute internațional.