Trei minciuni despre pensii ale Coaliției PSD-PNL

Trei minciuni despre pensii ale Coaliției PSD-PNL

Deputatul USR Cristian Seidler demontează minciunile vehiculate în ultimul timp de către PSD și PNL, începând cu aceea că actuala coaliție nu poate majora punctul de pensie din cauza PNRR. În realitate, Ciolacu și Ciucă pot să facă 2.000 de lei punctul de pensie, dar îi mint în continuare pe pensionari.

În acest context, USR îi solicită ministrului Muncii, Marius Budăi, să prezinte public studiul Băncii Mondiale privind pensiile speciale.

Au apărut pe surse pasaje din acest document, dar este vorba de un document pe bani publici, neclasificat și el trebuie să fie făcut public în integralitatea sa. Până acum, ministrul Muncii a refuzat să-l prezinte, spunând că este un document intern de lucru. Nu există o asemenea jusitificare legală. În concluzie, minciuni mari și late ale Coaliției sărăciei. Repetate continuu, ele nu vor deveni realitate”, precizează deputatul USR.

Minciuna nr. 1 – Pensiile nu pot să crească din cauza plafonului de 9,4% din PNRR

Prima minciună pe care domnii Budăi, Ciolacu și Ciucă o tot spun este că punctul de pensie nu poate să crească în România din cauza plafonului din PNRR. În realitate, ei ar putea să facă 2.000 de lei punctul de pensie, dar îi mint în continuare pe pensionari. În anul 2022, pensiile contributive însumează 7,42% din PIB, iar pensiile speciale (incluzând pensiile militarilor și asimilaților acestora) reprezintă încă 0,93% din PIB. Deci, în total, pensiile contributive și pensiile speciale sunt 8,35% din PIB, cu mai bine de un punct procentual sub limita de 9,4% din PIB prevăzută în PNRR”, declară Cristian Seidler, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei pentru muncă din Camera Deputaților.

Diferența de 1,05% din PIB, dintre cât costă în prezent pensiile și cât ar permite PNRR, ar duce punctul de pensie la 2.000 de lei. Adică, ar fi o creștere de 27% a punctului de pensie, creștere pe care coaliția PSD-PNL-UDMR o puteau acorda încă din acest an, cu menținerea ei pe durata anului 2023.

Minciuna nr. 2 – Pensiile speciale reprezintă 0,1% din PIB

A doua minciună, spusă de domnul Budăi recent, se referă la procentul din PIB pe care îl reprezintă pensiile speciale. Pensiile speciale nu reprezintă 0,1% din PIB, ci 0,93% din PIB, iar pensiile militarilor și ale asimilaților sunt tot pensii speciale. Dacă excludem pensiile militare, rămân pensiile parlamentarilor și funcționarilor parlamentari, diplomaților, aviatorilor, magistraților și personalului auxiliar din justiție, etc. Iar aici, pe primele 9 luni din 2022, pensia medie a fost 11.254 de lei. Adică, de peste șase ori mai mult decât pensia medie contributivă din România, care este de 1.774 lei. Să explice domnul Budăi cum este un mizilic că vreo 10.000 de speciali au pensia medie de vreo șase ori mai mare și că nu ar trebui să ne atingem de dânșii”, mai afirmă Cristian Seidler.

Minciuna nr. 3 – Pensiile militarilor sunt pensii ocupaționale

O altă minciună vehiculată de reprezentanții PSD și PNL, inclusiv de premierul Nicolae Ciucă, privește încadrarea pensiilor militare drept pensii ocupaționale. Or, categoria pensiilor ocupaționale a apărut în România în baza unei legi aplicate de abia în februarie 2022 și, în plus, este vorba despre pensii administrate privat, prin contribuția angajatorului.