Procese mai rapide, justiție mai eficientă: digitalizarea procedurilor judiciare

Procese mai rapide, justiție mai eficientă: digitalizarea procedurilor judiciare

Durata deosebit de mare a proceselor, una dintre principalele nemulțumiri ale românilor care ajung să-și caute dreptatea în instanță, are printre cauza și intervalul mare de timp în care se efectuează expertiza judiciară. Deputata USR Oana Murariu a depus o inițiativă legislativă care urmărește scurtarea acestui interval prin digitalizarea procedurilor judiciare.

„Suntem sătui de procese interminabile, iar o cauză a duratei excesive a acestora este prelungirea efectuării expertizei judiciare. Sunt experți cu 10 proceduri concomitente, în timp ce alții nu au nicio expertiză în desfășurare. Modul arbitrar actual de desemnare a experților în procedurile judiciare este desuet și se impune actualizarea acestora la standardele anului 2023. Desemnarea aleatorie, în sistem informatizat a experților judiciari, ținându-se cont de încărcătura acestora, ar asigura atât corectitudinea procedurii, cât și o scurtare a duratei procesului”, declară deputata Oana Murariu.

Proiectul depus propune o procedură informatică de desemnare aleatorie a experților care vor întocmi expertizele judiciare similară celei de repartizare a dosarelor completurilor de judecată, cu care sistemul judiciar deja este obișnuit.

Noutatea majoră o reprezintă introducerea cu prioritate a criteriului disponibilității experților în momentul repartizării cauzei către aceștia, algoritmul programului informatic ținând cont de încărcătura experților judiciari. Se va respecta în continuare principiul numirii aleatorii a expertului prin sistem informatizat, dar prin adăugarea acestui algoritm în desemnare cresc șansele ca expertizele să fie efectuate în timp util și să nu treneze azi de zile în instanță.

Promovarea accelerată a soluțiilor digitale în sistemul judiciar reprezintă o formă a respectului pentru cetățeni, pentru soluții mai rapide în rezolvarea problemelor românilor și, în general, ale României. În plus, digitalizarea sistemului judiciar și administrativ este asumată prin Programul Național de Redresare și Reziliență, astfel că proiectul USR ajută și la atingerea jaloanelor asumate.