USR: Respingerea programului ”Școala de la 8 la 17” arată lipsa de viziune a modificărilor la legile Educației propuse de ministrul Deca

USR: Respingerea programului ”Școala de la 8 la 17” arată lipsa de viziune a modificărilor la legile Educației propuse de ministrul Deca

Parlamentarii USR condamnă lipsa de viziune a ministrului Educației, Ligia Deca, și a coaliției PSD-PNL care au respins, astăzi, programul „Școală de la 8 la 17”, sub forma unei modificări propuse de USR în cadrul dezbaterilor asupra noilor legi ale Educației.

USR consideră că introducerea unui program școlar ”de la 8 la 17”, timp în care, pe lângă orele prevăzute în programă, copiii ar fi beneficiat de o masă caldă la prânz și, opțional, ar fi putut să rămână să facă teme, ore remediale, pregătire pentru olimpiade sau să se bucure de activități extrașcolare (teatru, sport, vizite la muzee), în mod gratuit, ar reprezenta schimbare radicală și reală de viziune pentru educația copiilor.

”Noi credem și am susținut că până în anul 2030 este timp suficient pentru a reabilita și construi noi școli, acolo unde este necesar, dar și pentru a reorganiza spațiile existente. Doamna Deca și parlamentarii celorlalte partide consideră că elevii României nu merită aceste lucruri de bun-simț, care le ofereau o minimă decență și susținere din partea unui sistem bolnav de atâtea zeci de ani. De fapt, unicul lor obiectiv este să se complacă în continuare în a nu face niciun efort, în scaune călduțe, lăsând lucrurile neschimbate prin această așa-zisă nouă lege”, spune deputatul USR Andrei Miftode.

Senatorul Ștefan Pălărie, care este și membru al comisiei pentru învățământ din Senat, este de părere că această schimbare ”ar însemna un salt uriaș care ar duce școala românească în secolul 21.

”E nevoie de voință pentru a avea un învățământ performant, care să fie axat pe elevi. Dar exact această voință adevărată de reformă lipsește din traista guvernanților de azi care se fălesc că vor să facă „România Educată”. Doamna Deca spune sec: nu se poate, așa cum spune și la transportul școlar sau atunci când trebuie să asigure paza la școli. Da, este nevoie de investiții adevărate în școli, în Educație”, spune senatorul USR Ștefan Pălărie.