Cătălin Drulă: Deficitul este mai mare cu 15 miliarde de lei față de prognoză! Gaura din buget va ajunge la 30 de miliarde

Cătălin Drulă: Deficitul este mai mare cu 15 miliarde de lei față de prognoză! Gaura din buget va ajunge la 30 de miliarde

Președintele USR, Cătălin Drulă, avertizează că, după patru luni, deficitul bugetar este mai mare cu 15 miliarde de lei față de prognoză, ceea ce înseamnă că gaura din buget va depăși 30 de miliarde de lei.

„Execuția bugetară la patru luni, adică ianuarie-aprilie, este dezastruoasă. Deficitul bugetar este mai mare cu 15 miliarde de lei față de prognoză. Atenție! Cu 15 miliarde de lei față de cât trebuia să fie conform construcției bugetului de stat. Când s-a vorbit de acea cifră de 20 de miliarde de lei, era la nivelul întregului an 2023. Pe traiectoria actuală a cheltuielilor și a veniturilor, ne îndreptăm către 30 de miliarde de lei, deficit mai mare decât cel prognozat”, spune Cătălin Drulă.

Liderul opoziției critică PSD și PNL că au propus o ordonanță prin care economisesc doar 5 miliarde de lei, în condițiile în care gaura din buget va ajunge la 30 de miliarde de lei anul acesta.

„Cum acoperă o gaură de 30 de miliarde de lei cu 5 miliarde? Răspunsul probabil că îl are în tolba de magician domnul Ciolacu. Nu o acoperă. Nu s-au atins de cumulul pensie specială – salariu la stat, nu s-au atins de pensiile speciale. Încă nu a trecut proiectul de Parlament și oricum varianta de la Senat abia ciuntește din pensia specială a domnului Ciucă de 18.000 de lei – ia 1.000 de lei când, de fapt, pensia normală după contribuție ar trebui să fie la jumătate față de acești 18.000 de lei. Nu s-au atins de secretarii de stat. Înțeleg că au ajuns la unele ministere să fie șapte, chiar opt secretari de stat. La ce e nevoie de atâta clientelă de partid care să fie hrănită de la stat? Consilieri, cabinete, mașini, protocol, deplasări. Toate astea sunt pe taxele românilor care suferă din cauza acestor taxe mai mari, fie că sunt liber profesioniști, microîntreprinderi, PFA-uri, cei care au un apartament în chirie. Vin taxele mai mari și se vorbește despre tot felul de supraimpozitări, de suprataxări. Mâna adânc în buzunarul oamenilor pentru a hrăni clientela de partid. Este o traiectorie care ne duce către dezastru economic”, spune președintele USR. 

Cătălin Drulă a anunțat că USR va depune amendamente în Parlament la această ordonanță care să aducă tăierile de care este cu adevărat nevoie pentru a opri jaful de la stat.

„Ne vom opune cu toate forțele, dacă trec această ordonanță în această formă insuficientă, vom depune amendamente în Parlament cu tăierile de care este cu adevărat nevoie pentru a opri jaful de la stat, jaful din instituții publice. Și în încheiere, vreau să spun că victime nu sunt doar cei care plătesc aceste taxe, adică mediul privat, ci și angajații onești și muncitori de la stat. Sunt mulți care au venituri mai mici decât ar trebui și muncesc mai mult decât ar trebui, pentru că trebuie să-i țină în spate și pe cei care sunt clientela partidelor”, a conchis Cătălin Drulă.