Sporul de 25% acordat personalului ANI, neconstituțional. CCR a admis sesizarea USR

Sporul de 25% acordat personalului ANI, neconstituțional. CCR a admis sesizarea USR

Curtea Constituțională a admis astăzi sesizarea USR pe legea prin care personalul ANI primește un spor la salariu de 25%. Decizia demontează strategia PSD-PNL de a majora veniturile unor categorii de funcționari aleși pe sprânceană, cu ignorarea principiilor egalității în drepturi și legalității, dar și a regulilor parlamentare.

De sporuri pentru condiții vătămătoare pentru unii funcționari ar fi avut bani PSD și PNL. De sporuri pentru complexitatea muncii și suprasolicitare neuropsihică pentru alți funcționari, de la ANI, au găsit bani. De creșteri de 50% pentru oamenii lor dintr-o instituție au găsit iar bani, după cum s-a văzut marți, când PSD și PNL au votat cu două mâini majorări de salarii la AFM. De mașini de 4,4 miliarde de lei au avut bani. De pensii speciale au avut și au bani. Doar pentru învățători și profesori nu au bani PSD și PNL”, declară deputatul USR Cristian Seidler.

USR a sesizat în luna martie Curtea Constituțională, alături de Forța Dreptei, pe legea PSD-PNL prin care personalul Agenției Naționale de Integritate primește spor de până la 25% pentru suprasolicitare neuropsihică.

Ca și în alte situații, coaliția PSD-PNL a introdus amendamentul de majorare a salariilor pe ușa din dos: a luat un proiect de lege care se referea la cu totul altceva (salarizarea directorului de extensie universitară), adoptat deja de Senat, și l-a modificat substanțial la Camera Deputaților.

Sesizarea către Curtea Constituțională s-a referit, prin urmare, la încălcarea principiului bicameralismului, pe lângă încălcarea principiului legalității, dat fiind că măsura că nu a fost justificată și fundamentată de PSD-PNL.