Protejăm pădurile României: USR a depus un proiect pentru înființarea unei Direcții de Investigare a Infracţiunilor de Mediu

Protejăm pădurile României: USR a depus un proiect pentru înființarea unei Direcții de Investigare a Infracţiunilor de Mediu

Deputații USR Diana Buzoianu, Stelian Ion și Silviu Dehelean au depus un proiect legislativ privind înființarea și organizarea unei Direcţii de Investigare a Infracţiunilor de Mediu.

Este vorba de o structură autonomă, în cadrul Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cu personalitate juridică, specializată în combaterea infracţiunilor silvice.

România se confruntă de mulți ani cu un veritabil fenomen infracțional în ceea ce privește mediul înconjurător. Datele arată că în anul 2019, parchetele au fost sesizate cu 24.934 de cauze având ca obiect infracțiuni silvice. Din toate acestea, sub 6000 au fost soluționate. E nevoie de procurori specializați care să prindă hoții de lemne și să protejeze pădurile.

Diana Buzoianu, deputată USR: ,,E o problemă de corupție sistemică atunci când autoritățile locale nu văd miile de camioane cu lemn furat și miile de hectare de păduri din care au rămas doar cioate. Și, nu în ultimul rând, e o întrebare națională: ce lăsăm românilor mai departe? O țară dezgolită, prădată, distrusă sau o țară în care protejăm comorile noastre naționale? E ușor să te cațeri în discursuri politice pe cuvinte mari precum patriotism. Mai greu e cu faptele. Avem nevoie de o direcție specializată, procurori specializați, poliție și personal auxiliar care au ca prioritate lupta împotriva mafiei lemnului.”

Stelian Ion, deputat USR: „Zi de zi, vedem prin toată țara cum mediul este făcut praf, cum pădurile dispar, cum râurile sunt secate, cum apele sunt poluate, cum devenim groapa de deșeuri a Europei sau a lumii. Or, lucrul acesta nu poate fi combătut eficient dacă nu ai o structură specializată de parchet. Când am avut, ca țară, o problemă foarte mare de corupție, s-a înființat DNA. Pentru că am avut și avem probleme legate de criminalitatea organizată, s-a înființat DIICOT. În cazul de față, încălcările repetate și grave ale legislației de mediu ne-au condus la concluzia că este nevoie de o structură specializată care să se ocupe numai cu anchetarea infracțiunilor de mediu. Dacă vom avea această structură specializată, procurorii își vor direcționa toată energia și toate resursele pentru anchetarea acestor infracțiuni, vor da rapoarte anual și vor prezenta public rezultatele activității lor”.

În 2020, Curtea Constituțională, la sesizarea Guvernului României, a declarat neconstituțional proiectul USR privind DNA-ul pădurilor pe motiv că nu era indicată sursa de finanțare. În proiectul depus azi îndreptăm orice posibilă neclaritate în acest sens, cerând chiar de la Guvernul României, conform prevederilor legale, fișa financiară pentru acest proiect.

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu se va ocupa nu doar de investigarea infracțiunilor silvice, dar și a altor infracțiuni de mediu, precum infracțiunile de arderi ilegale de deșeuri, importul ilegal de deșeuri, vânătoarea fără permis de vânătoare, evacuarea în ape de deșeuri sau ape uzate etc.

De asemenea, este important de menționat că DIIM va avea un fond anual de 2.000.000 de lei pentru acțiuni privind organizarea și constatarea infracțiunilor flagrante sau ocazionate de folosirea investigatorilor sub acoperire, a informatorilor ori colaboratorilor acestora, la dispoziția procurorului-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu.

DIIM va elabora anual un raport privind activitatea desfășurată, pe care îl va prezenta CSM și Ministrului Justiției, nu mai târziu de luna februarie a anului următor.