Votul studenților la locale, blocat de PSD și PNL

La alegerile locale, studenții vor putea vota în orașul în care studiază doar dacă au stabilită reședința acolo cu cel puțin 6 luni înainte de data alegerilor. Altfel, ei vor fi nevoiți să se ducă în localitatea de domiciliu pentru a-și putea exercita dreptul de vot. USR este singurul partid care s-a opus, la votul de miercuri, abuzului PSD-PNL.

Sub falsul pretext al combaterii traseismului electoral, PSD și PNL lovesc în votul studenților din orașele universitare. Asta este realitatea, le este frică de votul studenților și atunci îl blochează. Este un atac major asupra democrației, asupra dreptului de vot pentru care s-au luptat părinții noștri acum 33 de ani. Și, ca o dovadă că scopul adevărat al legii nu este combaterea traseismului electoral, PSD și PNL au respins amendamentele USR care ar fi rezolvat fenomenul traseismului printr-un plus de transparență, astfel încât să poată vedea oricine unde sunt creșteri anormale ale numărului vizelor de flotant și unde primarii fac mișmașuri, aducând votanți din alte localități înaintea alegerilor locale”, declară deputatul USR Alin Apostol.

Cu 237 de voturi „pentru” de la PSD, PNL, AUR, UDMR și minorități, Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul deputatului PNL Gigel Știrbu prin care puterea restrânge dreptul la vot al studenților, dar și al altor categorii de persoane.

„Cetățenii care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală de mai puţin de 6 luni de zile înaintea datei scrutinului îşi vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care îşi au domiciliul”, spune articolul PSD-PNL prin care este îngrădit accesul la vot. De menționat că în faza inițială a proiectului PNL condiția pentru participare la vot era ca reședința să fi fost stabilită în localitate de cel puțin 1 an.

Totodată, pentru a îngreuna înscrierea reședinței, PSD și PNL au introdus pentru găzduitor condiția de a completa pe proprie răspundere o declarație din care să reiasă dacă la respectiva adresă are/au reşedinţa persoane care nu aparţin aceleiaşi familii. Iar dacă sunt declarate cel puțin două persoane, Poliția locală va trece la verificări în teren „din care să rezulte dacă solicitanții locuiesc efectiv la adresa declarată”.

Amendamentele USR care vizau exact combaterea traseismului electoral au fost însă respinse de majoritatea PSD-PNL. Amendamentele prevedeau ca primăriile și Ministerul de Interne să afișeze numărul de cereri de viză de flotant pe fiecare din ultimii 10 ani, iar în an electoral cu 30 de zile înainte de alegeri.