Cristian Ghinea: PSD vrea să renunțe la digitalizarea sistemului medical

Cristian Ghinea: PSD vrea să renunțe la digitalizarea sistemului medical

Deși România nu are date clare despre concediile medicale, PSD vrea să renunțe la digitalizarea sistemului medical și la 400 de milioane de euro din PNRR, avertizează Cristian Ghinea, fost ministru USR al Investițiilor și Proiectelor Europene. 

Declarația premierului Marcel Ciolacu despre concediile medicale ar fi trebuit susținută de date de la CNAS și Ministerul Sănătății. Aceste date și informații ar fi putut fi disponibile dacă guvernul PSD-PNL ar fi început implementarea reformelor din domeniul digitalizării sistemului de sănătate. În PNRR sunt alocate 400 de milioane de euro pentru un sistem informatic nou, care leagă 260 de instituții și spitale, dar PSD și PNL vor să renunțe la bani. 

În aprilie, ministrul Marcel Boloș a trimis Comisiei Europene o propunere de renunțare la cele 400 milioane euro. Comisia a respins propunerea, însă în ultima zi de mandat la MIPE, pe 14 iunie, a mai trimis o propunere prin care renunță de această dată la 210 milioande euro, adică mai mult de jumătate din suma totală alocată. 

”Un sistem informatic așa cum este prevăzut în PNRR ar putea genera printr-un singur click un raport cu toate informațiile necesare inclusiv pe tema concediilor medicale – ce tip de boli, ce durată, din ce domenii profesionale etc. Tăind finanțarea, este clar că în ciuda declarațiilor pompoase, în realitate guvernul PSD-PNL nu vrea să implementeze nicio reformă și nici să digitalizeze cu adevărat administrația publică, preferând să piardă bani gratis negociați de USR pe care îi are România la dispoziție pentru modernizarea țării”, explică Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.