Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, sesizat de USR pe tema azilelor groazei

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, sesizat de USR pe tema azilelor groazei

USR i-a adresat o scrisoare doamnei Dunja Mijatović, Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, pentru a o informa cu privire la gravele abuzuri petrecute în centre sociale din România sub privirea complice a autorităților. În scrisoarea semnată de deputatul USR Iulian Bulai, în calitate de membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, USR solicită Comisarului pentru drepturile omului să întreprindă o vizită de lucru în România, prilej pentru a discuta atât cu reprezentanți ai instituțiilor responsabile, cât și cu jurnaliști, ONG-uri și beneficiari din centrele sociale.

Pe zi ce trece, aflăm cum autoritățile știau de luni bune situația dramatică a bătrânilor din azile și nu au mișcat un deget. Cu toate acestea, Firea, Budăi, Rafila și alți responsabili politic sunt bine mersi în continuare. Nici Ciolacu, nici Iohannis nu le pronunță numele și nu-i deranjează. În fața eșecului generalizat al instituțiilor statului român și a încercării disperate a PSD-PNL de a-i acoperi pe vinovați, ne-am adresat Comisarului pentru drepturile omului al Consiliului Europei, exprimând nevoia unui raport independent de monitorizare. Nu vom renunța să luptăm pentru aflarea adevărului până la capăt și vom face totul pentru ca astfel de drame să nu se mai întâmple în România”, declară Cătălin Drulă, președintele USR.

Abuzurile la care sunt supuse persoanele vulnerabile, vârstnici și oameni cu dizabilități, în România nu mai sunt niște accidente, niște întâmplări locale. E un abandon sistemic din partea statului, care încalcă orice drept elementar fără nicio spaimă de pedeapsă. Am cerut implicarea directă a Comisarului pentru drepturile omului al Consiliului Europei fiindcă, deja, astfel de orori planificate nu mai pot fi oprite doar cu declarații ale guvernanților români, e nevoie de măsuri și monitorizări la nivel internațional”, precizează deputatul USR Iulian Bulai.

În scrisoarea adresată Comisarului pentru drepturile omului, USR informează asupra abuzurilor groaznice la care au fost supuși bătrânii din centrele sociale din Ilfov, abuzuri documentate și prezentate de societatea civilă și de presă, care au relevat amploarea neregulilor și încălcările repetate ale drepturilor omului, dar și rețeaua de complicități cu politicieni aflați în funcții cheie, membri ai Guvernului României, ai autorităților centrale și locale cu atribuții în domeniu.

Luând în considerare ororile inimaginabile petrecute și lipsa totală de asumare politică dovedită de cei în funcții de conducere în statul român, USR îi cere doamnei Dunja Mijatović să întreprindă o vizită în România pentru a putea vedea situația reală și a discuta cu actorii relevați – jurnaliști, reprezentanți ai societății civile și ai instituțiilor responsabile, beneficiari din centrele sociale.

Deși România a creat încă din 2016 cadrul legislativ pentru implementarea Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități, cele întâmplate în azilele groazei dovedesc că mecanismul nu este funcțional și că este nevoie de un raport independent de analiză pe aceste cazuri de gravă încălcare a drepturilor fundamentele ale omului.