Sesizare către Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului în cazul comportamentului abuziv al primarului Sectorului 5

Sesizare către Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului în cazul comportamentului abuziv al primarului Sectorului 5

Deputata USR Oana Țoiu a sesizat Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) în contextul înregistrării video în care primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, se adresează într-un limbaj nepotrivit unei adolescente minore însărcinate din Centrul de primire în regim de urgență „Cireșarii II”, înregistrare video care a fost difuzată fără consimțământul acesteia și care este de natură să aducă atingere demnității și reputației acesteia.

Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului este instituția care trebuie să semnaleze derapaje de acest gen, având printre atribuții respectarea drepturilor copilului, inclusiv dreptul la demnitate și dreptul la utilizarea propriei imagini. Or, după cum s-a văzut în înregistrare și chiar și primarul Popescu Piedone a recunoscut, mama minoră nu dorea să fie filmată și nici să-i fie folosită imaginea. ANPDCA poate dispune ștergerea înregistrării din mediul online și poate aplica o sancțiune, care chiar dacă nu va avea efect asupra primarului Sectorului 5 în mod individual, va stabili o normă de comportament pentru alți politicieni”, declară deputata Oana Țoiu, membră în Comisia pentru muncă și protecție socială.

Convenția Națiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, semnată și de România și ratificată prin Legea 18/1990, prevede că niciun copil nu va face obiectul ingerințelor arbitrare sau ilegale în viaţa sa personală, familia sa, domiciliul sau corespondența sa şi nici al unor atacuri ilegale la onoarea şi reputaţia sa. Iar ANPDCA este instituția din statul român care trebuie să monitorizeze respectarea principiilor și drepturilor stabilite prin Convenție.

De asemenea, Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului stabilește că orice copil are dreptul la protejarea imaginii sale publice și a vieții sale intime, private și familiale și interzice orice acțiune de natură să afecteze acest drept.

Deputata USR solicită ANPDCA să dispună, de urgență, ștergerea înregistrării care aduce atingere demnității minorei și reputației acesteia.

Totodată, Oana Țoiu solicită ANPDCA informații privind:

a) numărul mamelor minore din municipiul București

b) numărul mamelor minore din municipiul București înscrise într-o formă de învățământ

c) măsurile de prevenire a sarcinii la minore implementate în cadrul serviciilor de protecție, rezidențiale și nerezidențiale, conform datelor existente la nivelul ANPDCA

d) măsurile de sprijin a mamelor minore în școlarizare – inclusiv disponibilitatea centrelor rezidențiale de a pune la dispoziție echipamente pentru școala hibrid, în parteneriat cu Ministerul Educației – în curs de implementare de către ANPDCA pentru anul școlar 2023-2024.