Victimele violenței domestice beneficiază de astăzi de mai mult sprijin: ordine de protecție pe o durată dublă, de un an, și asistență juridică gratuită și în apel, nu doar în prima instanță. Legea inițiată de USR intră în vigoare după ce a fost promulgată de președinte.
„Femeile cer drepturi mai mult decât flori, iar dreptul la siguranță este esențial. De aceea, de 8 Martie anul acesta, am depus legea promulgată astăzi. Violența pune piedici unui viitor sigur pentru copii, femei și familii și anul trecut am avut peste 100.000 de reclamații ale unor cazuri de violență domestică, acasă, exact acolo unde trebuie să te simți în siguranță. La cererea victimelor și împreună cu organizațiile care le susțin am reușit, într-un timp-record pentru Parlament, să convingem și restul partidelor să voteze măsurile propuse”, spune deputata USR Oana Țoiu, co-inițiatoare, membră a Comisiei pentru muncă și protecție socială.
Legea USR a fost redactată în urma consultării cu reprezentanți ai rețelei pentru protecția victimelor violenței domestice şi ProTECT.
Ideea dublării – de la 6 luni la un an – a duratei ordinelor de protecție s-a bazat pe realitatea cruntă potrivit căreia abuzurile ce îmbracă forma violenţei domestice se întind, de cele mai multe ori, pe luni sau chiar ani de zile, astfel că durata de 6 luni s-a dovedit insuficientă pentru a permite victimelor să o ia de la capăt, departe de agresor și în deplină siguranță.
„Doar luna trecută, în iunie, au fost 845 de apeluri la numărul unic destinat victimelor violenței domestice. Aproape 500 de femei au fost ucise în ultimii 10 ani în urma violenţelor din familie și avem peste 10.000 de ordine de protecție anual, iar o mare parte au nevoie de o perioadă mai lungă de șase luni pentru a construi o viață independentă de agresor. Gratuitatea asistenței juridice pe parcurs, sperăm, va fi imbold pentru mai multe victime să plece din situația abuzivă”, declară deputata USR Monica Berescu, co-inițiatoare a proiectului de lege.
„Anual, avem în România zeci de mii de femei victime ale violenței. Și aici vorbim doar de cele care au curaj să își înfrunte agresorii și să îi denunțe, multe altele rămân însă tăcute în propria dramă și nu sunt prinse în statistici. Realitatea este cu adevărat înfiorătoare și trebuie să gândim toate metodele prin care să le protejăm și să le sprijim în lupta lor cu agresorii”, precizează deputatul USR Beniamin Todosiu, co-inițiator al legii.
Măsurile care intră astăzi în vigoare sunt doar o parte din demersurile concrete făcute de USR pentru reducerea fenomenului violenței domestice. Tot la inițiativa USR a fost adoptată și legea prin care victimele violenței domestice au dreptul la locuințe sociale și de necesitate pe durata ordinului sau în cazul relocării din casa familiei.