USR sesizează autoritățile cu privire la poluarea din cea mai aglomerată stațiune de pe litoral

USR sesizează autoritățile cu privire la poluarea din cea mai aglomerată stațiune de pe litoral

Deputata USR Diana Buzoianu, vicepreședinte al Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, a sesizat Garda Națională de Mediu, Poliția Locală și Primăria Constanța în contextul poluării excesive a pârâului care face legătura între Siutghiol și Lacul Tăbăcăriei, poluare care are consecințe deosebit de grave asupra mediului, dar și a sănătății comunității locale.

Când un lac, un râu, o pădure, un câmp este îngropat în tone de gunoaie, e clar că acolo au fost luni, poate ani de nepăsare a autorităților locale și a autorităților cu atribuții de control. Asta ne afectează pe noi toți: cei vinovați nu plătesc, autoritățile nu își fac treaba, iar noi, restul, plătim cu sănătatea. Pentru situația în care se găsesc lacurile din Mamaia, unde gunoaiele îngroapă orice vietate, nu există nicio scuză ca să nu se intervină de urgență: atât să fie sancționați cei care au aruncat acele deșeuri, dar și să fie adus la starea normală acel lac. Tocmai de aceea, am depus sesizări la Garda de Mediu, la Primărie și la Poliția locală”, declară Diana Buzoianu.

În sesizarea adresată Gărzii Naționale de Mediu, deputata USR solicită igienizarea lacului, precum și date privind controalele efectuate de structura județeană a Gărzii Naționale de Mediu în perioada 2022-2023, concluziile privind cauzele poluării excesive și măsurile dispuse.

Totodată, Diana Buzoianu cere să fie comunicat dacă instituția, în baza atribuțiilor stabilite prin HG 1005/2012, a sesizat organele de urmărire penală cu privire la faptele care au determinat poluarea gravă a pârâului de legătură dintre Limanul Siutghiol și Lacul Tăbăcăriei din județul Constanța.

USR îi solicită primarului Vergil Chițac să lase beculețele de Crăciun pe care vrea să dea 900.000 de euro și să se ocupe, urgent, de curățarea zonei afectate, astfel încât să nu fie pusă în pericol sănătatea publică.