Deputatul USR Emanuel Ungureanu: „Contratimpul” lui Rafila înseamnă aproape 150 de decese pe zi în rândul bolnavilor de cancer

Deputatul USR Emanuel Ungureanu: „Contratimpul” lui Rafila înseamnă aproape 150 de decese pe zi în rândul bolnavilor de cancer

În fiecare zi în care ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu face norme pentru Planul Național de Combatere a Cancerului au loc aproape 150 de decese în rândul bolnavilor de cancer, acuză deputatul USR Emanuel Ungureanu.

La 1 iulie ar fi trebuit să avem norme pentru aplicarea Planului Național de Combatere a Cancerului. Dar Ministerul Sănătății condus de Alexandru Rafila nu le-a făcut. Cum nu a făcut nici registre regionale de cancer și nici programe coerente de prevenție și depistare precoce a bolii. În plus, spitalele în care pacienții ar trebui să fie tratați sunt supraaglomerate, iar unele dintre ele sunt într-o stare avansată de degradare, lăsate în paragină.

Pacienții mor cu zile în țara noastră. Ce face Rafila? Propune modificări la legea privind Planul Național de Combatere a Cancerului. Ce face șeful lui Rafila, Marcel Ciolacu? Îl mângâie pe creștet și îi spune părintește că e în… «contratimp». Contratimp înseamnă aproape 150 de morți pe zi, domnule Ciolacu… Chiar nu vă este rușine să mențineți un asemenea incompetent în fruntea Ministerului Sănătății?”, declară deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului a fost lansat în 19 ianuarie 2022, cu o ceremonie fastuoasă la Palatul Cotroceni, iar Alexandru Rafila dădea asigurări că va da prioritate acestei probleme de sănătate publică. Planul a fost aprobat de Parlament în octombrie 2022, trebuia să se aplice din 2023, iar Rafila, co-semnatar al planului, trebuia doar să redacteze normele de aplicare astfel încât măsurile să fie implementate.

După luni bune, când Planul trebuia să se aplice deja, Alexandru Rafila anunță că organizează pe 24 iulie o dezbatere publică pe tema modificării prin ordonanță a Guvernului a Legii pentru prevenirea și combaterea cancerului. Între timp, a doua cauză de mortalitate în România continuă să fie cancerul, iar România rămâne, potrivit Eurostat, pe primul loc în UE la capitolul morți prevenibile.