Oradea nu e moșia unui afacerist local! Scrisoare deschisă a deputatului USR de Bihor Silviu Dehelean

Oradea nu e moșia unui afacerist local! Scrisoare deschisă a deputatului USR de Bihor Silviu Dehelean

Deputatul USR de Bihor Silviu Dehelean îi solicită ministrului Cătălin Predoiu să ia măsurile necesare pentru elucidarea cazului prezentat de Recorder privind polițistul căruia i-au fost încălcate drepturile chiar de către instituția la care lucrează și care ar fi trebuit să i le apere. Totodată, printr-o scrisoare deschisă, parlamentarul USR îi solicită ministrului de Interne să identifice mecanismele și garanțiile pentru ca astfel de situații să nu se mai repete.

Scrisoarea deschisă adresată de deputatul USR Silviu Dehelean ministrului de Interne:

„Domnule Ministru Cătălin Predoiu,

Am luat cunoștință cu indignare și revoltă de situația gravă relatată de Recorder, referitoare la cazul ofițerului de poliție din Oradea, domnul Paul Filimon.

Într-o societate democratică și modernă, este de neconceput ca drepturile și libertățile cetățenilor să fie astfel călcate în picioare, iar integritatea unei instituții vitale precum Poliția să fie subminată de interese obscure.

După cum cunoașteți, lui Paul Filimon i s-au încălcat drepturile, iar informațiile personale au fost transmise unui om de afaceri local.

A fost supus unei presiuni constante și a fost intimidat de proprii săi colegi, în beneficiul acestui afacerist local.

Povestea lui Paul Filimon se dovedește a fi un caz exemplar despre cum siguranța unui om al legii pot fi compromise chiar de  instituția în care lucrează. Un caz în care poliția, în loc să-l apere pe ofițerul căruia i s-au încălcat drepturile, alege să îl izoleze și să îl submineze.

Domnule Ministru, acesta nu este doar cazul „Paul Filimon”. Este un exemplu despre cum pot fi lăsate la o parte principiile, etica și demnitatea, în slujba unor interese obscure.

Reacția dvs. și a Ministerului pe care îl conduceți sunt un pas necesar și binevenit, dar avem nevoie de mult mai mult decât simple verificări. Avem nevoie de asigurarea că astfel de abuzuri nu se vor mai repeta.

Istoria ne-a arătat că feudalismul a fost înlăturat cu sute de ani în urmă, dar cazul domnului Filimon ne face să ne întrebăm dacă nu cumva acest sistem de dominare s-a reînnoit sub alte forme.

Un individ nu poate pretinde că deține controlul asupra unei întregi comunități sau că poate manipula instituțiile statului în beneficiul propriu. Oradea și Bihorul nu sunt și nu trebuie să devină feude ale unor oameni de afaceri, indiferent de averea sau relațiile acestora.

Din păcate, cazul domnului Filimon nu este doar o încălcare gravă a drepturilor omului, ci și o lezare a integrității și independenței instituției Poliției.

Mă întreb: dacă un polițist nu este în siguranță, atunci cum pot fi protejați cetățenii simpli?

Această situație nu trebuie să rămână fără urmări și vă solicit, în numele tuturor cetățenilor pe care îi reprezint, să luați măsurile necesare pentru elucidarea cazului, de urgență, dar și pentru identificarea mecanismelor și garanțiilor ca astfel de situații sa nu se mai repete.”