Anca Dragu: ”Oare ce au de ascuns PSD și PNL în cazul azilelor groazei de nu vor să discute nimic despre ele în Parlament?”

Anca Dragu: ”Oare ce au de ascuns PSD și PNL în cazul azilelor groazei de nu vor să discute nimic despre ele în Parlament?”

Senatoarea USR Anca Dragu acuză PSD și PNL că vor să mușamalizeze scandalul ”azilelor groazei”. Anca Dragu a adresat azi încă o cerere Biroului Permanent al Senatului să permită Comisiei pentru Drepturile Omului să funcționeze pe perioada vacanței parlamentare pentru a putea discuta cu toți factorii implicați despre îmbunătățirea legislației privind apărarea drepturilor persoanelor vulnerabile, în special a celor din căminele pentru bătrâni. Cererea a fost respinsă încă o dată de reprezentanții PSD și PNL.

Anca Dragu, care este și președinta Comisiei pentru Drepturile Omului din Senat, este consternată de motivele aduse pentru respingerea cererii, care mai de care mai caraghioase, inclusiv că activitatea comisiei ar putea interfera cu o anchetă în curs la DIICOT.

Anca Dragu: ”Da. Există această anchetă, care-i va pedepsi pe cei care s au făcut vinovați de încălcarea Codului Penal, de încălcarea legii. Noi nu arestăm oameni. Noi vrem să îndreptăm cadrul legal, astfel încât să-i protejăm pe cei vulnerabili, cei care se află în azile de bătrâni. Știm bine torturile la care au fost supuși oamenii din aceste aziluri, dar parlamentarii PSD și PNL refuză să muncească pentru a avea un cadru legislativ care permite protejarea celor vulnerabili.”

La rândul său, Aurel Oprinoiu, viceliderul grupului USR din Senat, a cerut Plenului să voteze modificarea programului de lucru al Senatului în luna August, pentru a permite Comisiei pentru Drepturile Omului să lucreze în perioada următoare, cerere pe care au refuzat să o supună votului Plenului, ”pe motive procedurale”.

Amintim că în urmă cu o lună, parlamentarii USR au cerur președintelui Senatului, senatorul PNL Nicolae Ciucă, și președintelui Camerei Deputaților, deputatul PSD Alfred Simonis, să convoace Parlamentul în sesiune extraordinară în perioada 17-24 iulie 2023, cu stabilirea unui program de lucru hibrid pentru comisiile permanente cu atribuții în respectarea drepturilor omului, protecție și inspecție socială, care să audieze autoritățile responsabile de monitorizarea, controlul și inspecția sistemului de servicii sociale destinate persoanelor vulnerabile.

Declarații Anca Dragu pe această temă: https://youtu.be/ZYnuetu4lhA