Cristian Seidler: CCR pregătește un abuz pentru a apăra pensiile speciale

Cristian Seidler: CCR pregătește un abuz pentru a apăra pensiile speciale

Raportul preliminar întocmit la legea pensiilor speciale chiar de președintele CCR și care, cel mai probabil, va fi validat mâine de restul judecătorilor înscăunați de PSD-PNL la Curtea Constituțională ignoră total una dintre criticile de bază ale Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ): cea referitoare la fundamentarea măsurilor și la impactul financiar. Dacă ar răspunde acestei critici, CCR nu ar avea altă soluție decât să declare legea PSD-PNL în întregime neconstituțională.

În sesizarea depusă la CCR, ICCJ se referă, pe cuprinsul a trei pagini, la motivarea deficitară a proiectului de lege privind pensiile speciale și la necunoașterea impactului financiar al măsurilor ce se vor aplicate. CCR ignoră însă, în raportul redactat de judecătorul Marian Enache și făcut public de mass-media, această critică de bază formulată de ICCJ.

Dacă ar fi răspuns acestei critici, foarte probabil CCR nu ar fi avut altă soluție decât să declare legea neconstituțională în ansamblul său. Din păcate, nu există nicio cale prin care CCR să fie trasă la răspundere pentru ignorarea completă a unei critici de constituționalitate. Sperăm, totuși, că documentul făcut public este doar o ciornă greșită a unui jurist neatent și lipsit de experiență profesională și nu reflectă munca unei echipe de magistrați asistenți și judecători aflați deasupra oricăror interese partinice sau de grup, servind doar interesul public general”, declară deputatul USR Cristian Seidler.

Tot în raportul pe legea PSD-PNL de salvare a pensiilor speciale, CCR observă o încălcare a Constituției în ceea ce privește procedura de adoptare a legii (cel de-al patrulea vot, exprimat în final de Camera Deputaților), dar subliniază că ICCJ nu s-a referit în sesizarea sa la acest aspect.

Și mai grav, Curtea Constituțională își depășește iar competențele legale și constituționale când apreciază că Parlamentul a prevăzut defectuos eșalonarea creșterii vârstei de pensionare a magistraților, indicând Parlamentului cum ar prefera să legifereze, deși recunoaște că nu există prevederi constituționale referitoare la vârsta de pensionare a magistraților.

Este de așteptat ca pensiile speciale să fie salvate de CCR în condițiile în care jumătate dintre judecătorii CCR sunt beneficiari de pensii speciale. Iar Marian Enache, raportor pe legea pensiilor speciale și fost consilier al lui Ion Iliescu, este dublu pensionar special, încasând bani atât ca fost parlamentar, cât și ca judecător CCR. Anul trecut, el a primit pensii speciale de aproape 500.000 de lei.