Iulian Bulai: Trecerea direcțiilor județene de Cultură în subordinea CJ-urilor, o crimă cu premeditare pentru patrimoniu

Iulian Bulai, deputat USR și președintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaților, acuză Guvernul PSD-PNL că, sub pretextul economiilor la buget, lasă patrimoniul cultural pe mâna rechinilor imobiliari.

Trecerea direcțiilor județene de Cultură din subordinea Ministerului Culturii în subordinea consiliilor județene, cum vrea Guvernul PSD-PNL să facă prin mult-vehiculata ordonanță de reducere a cheltuielilor, va aduce o economie la buget cu salariile a circa 200 de angajați, salarii sub 4.500 lei net, inclusiv la nivelul șefilor. Pentru monumentele istorice și siturile arheologice va fi însă un dezastru, o veritabilă crimă cu premeditare.

Se va face în schimb o economie de milioane (de euro) pentru dezvoltatorii imobiliari, pentru toate micile și marile cârdășii locale care se „împiedică” în câte-o ctitorie de 200 de ani de nu pot și ei să toarne un beton cinstit. Fiindcă asta fac direcțiile de cultură: păzesc patrimoniul cultural. Sunt poliția națională a monumentelor și siturilor arheologice. Când jobul angajaților va sta în pixul consilierilor județeni, raiul va fi pentru betoniști. Deja se întâmplă, pe sub mână – ba în Gorj, ba la Fălticeni –, iar coaliția PSD-PNL va face din distrugere regula”, declară deputatul USR Iulian Bulai.

Practic, prin transferarea direcțiilor județene de cultură, consiliile județene – care sunt beneficiare ale proiectelor avizate – își vor spori controlul asupra funcționarilor statului, ceea ce va antrena și o scădere a standardelor de avizare și o limitare drastică a independenței experților.

Ordonanța pe care Guvernul Ciolacu o pregătește încalcă principiile generale ale descentralizării, anulează capacitatea Ministerului Culturii de monitorizare şi control în ceea ce privește aplicarea legislaţiei protejării patrimoniului cultural, generează conflicte de interese, încarcă autoritățile publice locale cu atribuții și competențe de care nu dispun.

În plus, în legislația privind protejarea patrimoniului cultural național creează un haos total – pentru că trebuie modificate zeci de acte normative -, comparabil haosului creat în 1990, când a fost abrogată Legea nr. 63/1974 privind ocrotirea patrimoniului cultural național.

Același partid al domnului Ciolacu a mai făcut din astea o dată, acum aproape 30 de ani, când oamenii lui Iliescu desființau Comisia Monumentelor ca să facă loc „întreprinzătorilor” de prin nomenklatură și Securitate care turnau câte-un bloc de birouri pe unde le venea. Consilierul de stat pentru cultură al premierului Ciolacu este fostul consilier prezidențial pentru cultură al lui Ion Iliescu. Face și el ce-a învățat de la tătucul”, mai precizează Iulian Bulai.