Anca Dragu: Tupeul PSD nu ține loc de cifre!

Anca Dragu: Tupeul PSD nu ține loc de cifre!

Domnul Grindeanu, cel care a reușit să provoace cea mai mare mișcare de protest din ultimul deceniu după ce a aprobat OUG 13, noaptea ca hoții, pozează în vocea rațiunii și a macroeconomiei. Domnul Grindeanu ne explică cum că PSD este cel care se sacrifică pe altarul binelui pentru popor și face consolidare fiscală, iar bugetul a ajuns în gard din cauza altora, altor guverne, guverne de dreapta. Departe de mine gândul de a dori sa iau apărarea PNL-ului, dar este corect să relatăm adevărul, să lăsăm deoparte ficțiunea PSD.

În primul rând, nu faceți consolidare fiscală, domnilor de la PSD, ci, pur și simplu creșteți taxele si impozitele  pentru a finanța un aparat de stat pe care voi l-ați umflat.

  1. România a intrat în Procedura de Deficit Excesiv (PDE) ca urmare a guvernării PSD din 2017, 2018 și 10 luni din 2019.  La plecarea de la Guvernare ați lăsat un deficit de 2,8% din PIB. Dar aveați o țintă de deficit bugetar de 2,6% din PIB pentru tot anul 2019, pe care ați depășit-o încă din septembrie 2019! (deficitul bugetar la luna septembrie 2019 a fost 2,62% din PIB, iar la luna octombrie 2,8% din PIB. Oare și derapajele bugetare au contribuit la fuga PSD de la guvernare la sfârșitul lui 2019?)

Mai mult, exact în ultimele 2-3 luni ale fiecărui an deficitul explodează, în fiecare an, pentru că se fac plățile de sfârșit de an. Nu ați fi avut nici cea mai mică șansă să încheiați anul cu sub 3%, oricum peste ținta asumată.

De altfel, în 2018 și 2019, Comisia Europeană a trimis o serie de atenționări ministrului finanțelor că deficitul este scăpat de sub control și a cerut măsuri.

2. Veniturile publice ale României sunt numai 27% din PIB (al doilea cel mai scăzut nivel din UE, după Irlanda) exact pentru că PSD a pus pe butuci programul de modernizare al ANAF (RAMP – Revenue Administration Modernization Project), în valoare de 70 de milioane de euro, a fost semnat in august 2013 și urma să fie finalizat în 2019. Numai că, în 2017, Guvernul PSD a oprit de facto acest program, iar in 2018 a rupt efectiv acordul privind RAMP. De ce? Pentru că PSD nu voia un ANAF transparent, eficient, modern. Scopul acestui program era să crească eficiența colectării taxelor, impozitelor și contribuțiilor, să îmbunătățească conformarea voluntară și să reducă povara fiscală și administrativă asupra contribuabililor.

3. Da, România va fi sancționată  dacă nu își respectă propriile angajamente de reducere a deficitului, dar acest lucru îl știați când ați întocmit bugetul pe 2022 și 2023! Abia în august 2023 ați aflat de angajamentele și obligațiile țării, după un an și 8 luni de când guvernați?

4. Da, aveți dreptate, nerespectarea angajamentelor din PDE conduce la diminuarea fondurilor europene nerambursabile. Nimic nou, știați de când ați croit un buget strâmb.

5. România este necredibilă pe piețele internaționale de când ați preluat guvernarea. În 2022 și 2023, România a plătit cele mai mari rate ale dobânzilor din UE, depășită uneori de Ungaria.

Primele derapaje au apărut în august 2017, când riscul de țară a crescut brusc și semnificativ, depășind riscul estimat pentru țările din jur, cum ar fi Bulgaria și Ungaria. Și știți când? Exact când colegii dvs. v-au dat jos din funcția de prim-ministru. Lumea, investitorii nu au înțeles de ce PSD își dă jos prin moțiune de cenzură propriul guvern. Investitorii au înțeles că lucrurile se complică în România și au mărit ratele dobânzilor.

Mai mult, România a avut cele mai mari rate ale dobânzilor la împrumuturile publice cu PSD la guvernare. Chiar în actuala guvernare, în timp ce Bulgaria plătea 2%, România plătea 8% la împrumuturi. Adică, bugetul de stat, și așa modest, mai trebuia să suporte și cheltuielile cu costuri de finanțare uriașe, de 3-4 ori mai mari decât ale statelor din regiune.  Ungaria a reușit să ne depășească, în momentul în care guvernul ungar a adoptat o serie de măsuri populiste care au dus inflația de 25%.

6. E bine că trageți un semnal de alarmă, dar și mai bine ar fi să reduceți cheltuielile. Începeți cu reducerea numărului de secretari de stat de la 200 la 80, de exemplu.

Las aici câteva grafice care arată că ați scăpat de sub control deficitul bugetar încă din 2018:

  • Încă din 2018, Comisia Europeană v-a  cerut să reduceți deficitul bugetar care se înscrisese pe o pantă periculoasă. Găsiți mai jos corespondența dintre Comisia Europeană și Ministrul PSD al Finanțelor, pentru o corectă aducere aminte a celor întâmplate în guvernarea PSD 2017 – 2019.

 Scrisoare-Eugen-Teodorovici-Comisia-Europeana.pdf (g4media.ro)

– Deficitul bugetar al Guvernelor PSD a fost mult peste media UE, ceea ce a făcut ca pandemia să găsească România cu buzunarele goale și cu multe vulnerabilități. Chiar și în 2018, România a avut un deficit de 2,8% din PIB, în timp ce media UE era de 0.4%. Toate țările, mai puțin România,  profitau de contextul economic bun și reduceau cheltuielile și deficitele bugetare.

  • Exact deficitele bugetare din 2017, 2018 și 2019 au condus la creșterea accelerată a inflației, mult peste media UE. Când ați preluat guvernarea, în 2017, inflația era de circa 1%! Da, ați auzit bine, 1%.

Sursa datelor: Eurostat

  • Deficitul structural în 2018 și 2019 a depășit deficitul cash și ESA, adică, ați turnat gaz pe foc, ați făcut cheltuieli în neștire și ați mărit deficitul bugetar când economia era în creștere. De încasat nu ați reușit să încasați pentru că ați avut grijă să opriți programul de modernizare ANAF. Practic, ați alimentat creșterea economică, inflația și deficitul comercial cu cheltuieli bugetare scăpate de sub control. Ați condus o politică bugetară prociclică: când ciclul economic era favorabil, ați turnat gaz pe foc.

Sursa datelor: Ministerul Finanțelor

În loc de încheiere: eforturile PSD de a-i convinge pe oameni că alții sunt de vină nu mai merg. Pur și simplu, concentrați-vă pe ce aveți de făcut, acum. Lăsați poveștile că nu vă sunt favorabile.