USR îi cere premierului Ciolacu să-i revoce pe cei doi vicepreședinți ADR, pentru că nu au experiența necesară postului

USR îi cere prim-ministrului Marcel Ciolacu să-i revoce din funcție pe cei doi vicepreședinți ai Autorității pentru Digitalizarea României, Maria Alexandra Chivu și Andrei Nicolae, care nu au expertiza profesională necesară ocupării acestei funcții. Numirile sunt cu atât mai revoltătoare cu cât ambii vicepreședinți nou-numiți recunosc deschis că singurul lucru care i-a recomandat pentru ocuparea posturilor a fost susținerea politică: PSD în cazul Mariei Chivu și PNL în cazul lui Andrei Nicolae.

Senatorul USR Raoul Trifan, membru al Comisiei pentru IT din Senat, cu o experiență de peste 10 ani în implementarea de proiecte în industria IT, consideră că unul dintre motivele pentru care digitalizarea instituțiilor și serviciilor publice bate pasul pe loc este că PSD și PNL tratează acest domeniu, pe care nu îl înțeleg, ca pe o pușculiță de partid, ca pe o sursă de sinecuri pentru oameni fără pregătirea necesară, dar cu susținere de partid.

Raoul Trifan: „Deprofesionalizarea acestui tip de instituții românești este completă, începând cu un ministru mult prea neexperimentat pentru postul pe care-l ocupă și până la nivelul 2 de conducere din instituțiile subordonate acestuia. Există și oameni pricepuți în aceste instituții. Problema e că, la fel ca în toate celelalte cazuri, ei sunt marginalizați în favoarea celor cu pile și a beizadelelor care vin, direct și fără pic de experiență relevantă, pe funcțiile care, teoretic, cer cea mai multă experiență și pricepere”.

USR consideră că promovarea tinerilor competenți și bine pregătiți este benefică societății, dar numirea lor în funcții de conducere, mai ales în funcții ale unor instituții și agenții care coordonează domenii strategice sau cu bugete uriașe, cum este și cazul Autorității pentru Digitalizarea României, trebuie să țină seama strict de expertiza lor profesională și de adaptarea acesteia la cerințele funcției